Hírek

2007.04.25. 06:06

Kerékpárral akarok furikázni

Olvasónk kerékpárral szeretne közlekedni lakóhelyén, egy városban. Tanácsot kér, hogy milyet válasszon. És főként: mi mindenre kell vigyáznia két keréken az autók között?

BAMA

Kényelmes legyen! Ez az első szempont a városi bicikli kiválasztásakor. Ezt Magyar Kerékpársportok Szövetségénél tanácsolták. A kényelmet egyrészt a párnázott nyereg biztosítja, szemben a versenykerékpárok keskeny és kemény ülőkéjével. Jó, ha a pedál is széles, és a kormány derékmagasság fölött helyezkedik el. A városi közlekedésben ugyanis nem kell száguldoznunk (sőt, nem is szabad), mint a versenypályán, ahol a kétkerekű kialakításakor a minél kisebb légellenállás a cél.

A városi bicikli robosztusabb, nehezebb. Lehet rajta például bevásárlókosarat szállítani. Ez praktikussá teszi a kétkerekűt, hiszen mehetünk vele bátran a boltba is. A járgány ára néhány tízezer forint körül van, de némelyik áruházban olcsóbban is megkaphatjuk. Az alacsony árral persze vigyázzunk, itt is igaz lehet, hogy olcsó húsnak híg a leve. Kerékpározáskor figyeljünk magunkra és környezetünkre. Viseljünk bukósisakot, amely az életünket védheti meg. Ne törődjünk vele, hogy sokan ezt nem teszik – nem az ő életükről van szó. A fényvisszaverő mellény is ajánlott, nappal és sötétben egyaránt. A macskaszem, az első és hátsó lámpa világítson. Ismerjük a KRESZ szabályait! Lakott területen legfeljebb 40 kilométer/órás sebességgel közlekedhetünk. Ha van, akkor feltétlenül a bicikliúton vagy -sávon. Ha nincs, az úttest menetirány szerinti jobb oldalán.

Már meglévő kerékpárunkat a téli pihenő után ellenőrizzük. Takarítsuk le a járgányt. Ha kell, olajozzuk meg fogaskerekeit és csapágyait. Gondosan nézzük át a fékeket és a kerékbelsőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!