Közélet

2007.05.03. 16:13

Megtámadja Pécs a HM döntését

Pécs | Egyhangú közgyűlési döntés született csütörtökön: a baranyai megyeszékhely fellebbez a Tubesre tervezett katonai lokátor építési engedélye ellen.

BAMA

Pécs–Budapest Ma benyújtja fellebbezését Pécs városa a Honvédelmi Minisztérium (HM) építésügyi hatósága által a Tubes-hegyre kiadott elsőfokú építési engedély ellen, miután erről a közgyűlés tegnap egyhangúlag döntött. A város szakértői ugyanis megvizsgálva a kiadott elsőfokú engedélyt, megállapították, hogy az három ponton is sérti a Pécsi Építési Szabályzatot (PÉSZ). Nem kért a szaktárca előzetesen elvi építési engedélyt, nem építene szennyvíz-elvezető csatornát, pedig a Tubes-hegy a legvédettebb besorolásúnak minősített víznyerő réteg, a tettyei karszt felett magasul. Harmadszor pedig a helyszín nem közelíthető meg közvetlenül közútról.

Az ellenzék frakcióvezetői és a civilek is üdvözölték a döntést. Révész Mária (Fidesz-KDNP) azonban hangsúlyozta, hogy Pécsnek nem volt más választása, hisz a törvénytelenségre a NATO-radart ellenző civilek már felhívták a figyelmet. Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) azt emelte ki, hogy az ellenzék másfél éve jelzi, súlyos aggályok merültek fel a tervezett radartelepítéssel kapcsolatban, most vizsgálják, hogy indítható-e közigazgatási per a HM-mel szemben. Hozzátette, mindhárom kifogásolt pontnál „javíthat” még a szaktárca, azaz pótolhatja a mulasztást. Dr. Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője is erre figyelmeztetett: szerintük el kellene rendelni a változtatási tilalmat a PÉSZ módosításáig, csak így lehetne biztosan megakadályozni az építkezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!