Hírek

2007.05.10. 17:51

Fodor nem sodortatja magát az árral

BAMA

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter arra kéri Ausztriát, hogy a burgenlandi tartományi illetékes hatósággal vonassa vissza a Rába habzása miatt részben felelős jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyét. A kérelem jogi formában azt jelenti, hogy a bőrgyár engedélyéhez a még 2000-ben adott hozzájárulást Magyarország visszavonja. A kérés nyomatékosítására hazánk az Európai Bizottsághoz fordul.

A folyó szennyezéséért másik két üzem is felelős, de ezek engedélyéhez a szomszédos ország nem kért tőlünk hozzájárulást, bár a magyar vélemény szerint Ausztriának ezt ezekben az esetekben is meg kellett volna tenni. Fodor így csak a magyar álláspontot nyilváníthatja ki; a másik két gyár üzemeltetése jogszerűtlen.

Hazánk úgy véli, Ausztria megszegte a két ország között érvényben lévő szerződést, melyben az áll, a vízminőséget hátrányosan befolyásoló tevékenységek nem megengedhetőek. A folyóhabzás komoly turisztikai és egyéb károkat is okoz, egyes felmérések azt mutatják, a nemes halak állománya már visszaesett. A magyar állam pert nem tervez - jelentette ki a miniszter, de azt is megjegyezte, a folyómenti lakosok jogi úton élhetnek panaszaikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!