Hírek

2007.05.15. 18:53

Alkotmányellenes a népszavazási törvény

Alkotmányellenes a népszavazásról szóló törvény, mivel az Országgyűlés nem szabályozta, hogy az eredményes ügydöntő népszavazás meddig kötelező a törvényhozásra, illetve, amennyiben sikertelen, mikor lehet újabbat kitűzni ugyanabban a kérdésben – mondta ki tegnap az Alkotmánybíróság (Ab).

V.M.

Az Ab felhívta az Országgyűlést, hogy december 31-ig tegyen eleget jogalkotási kötelezettségének. A taláros testület szerint, ha az Országgyűlés bármikor megváltoztathatja az eredményes ügydöntő országos népszavazáson meghozott döntést , akkor az „kiüresítheti a népszavazáshoz való jogot”.

„Az MSZP egyetért az Alkotmánybíróság döntésével” – mondta Avarkeszi Dezső. Az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke szerint megvan a lehetőség arra, hogy az Országgyűlés az év végéig megszüntesse a mulasztásos alkotmánysértést. „A Fidesz üdvözli az Alkotmánybíróság keddi döntését, abból ugyanis az következik, hogy az Országos Választási Bizottság nem utasíthatja el a párt népszavazási kezdeményezéseit burkolt alkotmánymódosításra való hivatkozással” – mondta Répássy Róbert. A Fidesz frakcióigazgatója hozzátette: az a szándékuk, hogy a választópolgárok visszakapják a döntés jogát, amelyet a jelenlegi kormány azzal vett el tőlük, hogy a választási kampányban nem számolt be a terveiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!