Hírek

2007.05.19. 17:50

Orbán újra elnök lehet

Ismét elnökké választja a Fidesz kongresszusa ma Orbán Viktor pártelnököt. A négy helyettesi pozícióra öten jelöltették magukat.

Szakács Árpád

Vásári hangulatot idéző programok mellett kezdte el szombaton a Fidesz budapesti kongresszusát a BNV területén. A majálisi hangulat ugyan sok küldöttet kicsalogatott az épületből, de a szervezők előre gondoskodtak arról, hogy így se maradjon le senki semmiről: több kivetítő, plazmatévé és tízméterenként hangszórók közvetítette a benti eseményeket. Orbán Viktor, aki ma egyedüliként indul újra a pártelnöki posztért, nem sokkal két óra előtt érkezett meg a Hungexpo területére, és gyalog ment a B pavilonig.

Ezalatt a küldöttekkel és szimpatizánsokkal beszélgetett, és kezet fogott az emberekkel, akik közül sokan közös fotót készítettek vele. A narancssárgába öltöztetett teremben a küldöttek és az érdeklődők nagy tapssal fogadták Orbánt. A közönség soraiban ültek a Fidesz vezetői, köztük Áder János, Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó, de megjelentek a szövetségesek képviselői is, így Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke. Jelen volt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és számos külföldi vendég.

Ezt követően a Himnusz hangjaival elkezdődött a Fidesz kongresszusa. Kövér László választmányi elnök a vendégek köszöntése után azt mondta, hogy a tanácskozás legfontosabb célja a tisztújítása következő választásra. Kifejtette: az ország olyan mély válságban van, hogy ilyenben a szuverén Magyarország még nem volt. Ilyen krízisben Kövér szerint utoljára Rákosi és bandája idején volt az ország. Hangsúlyozta: a kormány illegitim, mert a választók felhatalmazása és támogatása nélkül akarja véghezvinni az úgynevezett reformprogramokat, „amikhez képest a török- vagy tatárdúlás építő jellegű baráti segítségnyújtás”.

Tisztújítás: öten négy helyre

A küldöttek vasárnap választanak újabb két évre elnököt és alelnököket. A párt vezetői posztjáért egyedül Orbán Viktor jelenlegi pártelnök indul; a négy alelnöki helyre öten pályáznak: a tisztséget most is betöltő Varga Mihály, Schmitt Pál, Pokorni Zoltán és Pelczné Gáll Ildikó mellett Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

A kormány jelszava: amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra – tette hozzá. A demokráciába vetett közbizalom elenyészett, érlelődik a káosz, az anarchia, a diktatúra. Kövér szerint a Horn kormány idején még csak a bűnözőktől kellett félteni gyermekünket, ma már attól kell félnünk, hogy a rendőrök tesznek erőszakot gyermekeinken. Kövér László szerint a Fidesz és szövetségesei már holnap készen állnak arra, hogy a választók akaratából hozzákezdjenek az ország újjáépítéséhez, és kivezessék az országot abból a káoszból, amelyben ma van.

A hivatalos procedúra után Joseph Doul, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője köszöntötte a kongresszust, átadva egyúttal Nicolas Sarkozy francia államfő üdvözletét is. A néppárti politikus azt mondta: Európának olyan politikusokra van szüksége, mint például Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár.
Doul újra az Európai Néppárt támogatásáról biztosította Észtországot az Oroszországgal szembeni konfliktusban. A kongresszus közönsége nagy tapssal fejezte ki egyetértését.

A néppárti frakcióvezető után Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke következett a felszólalók sorában aki hangsúlyozta: mindannyian „egy erős, öntudatos, értékeire büszke magyarságban vagyunk érdekeltek”. Ez pedig csak úgy érhető el, ha Magyarország újra önmagára talál, és energiái megnövekedéséhez társul a határon túli magyarság potenciálja is – jelentette ki Csáky. Az ülésen elfogadták a párt vitairatát, amely egyebek mellett nem ígér azonnal adócsökkentést, a multikkal szemben viszont nemzeti érdekeket képviselő politikát helyez kilátásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!