Készülhet a borsóleves

2024.05.03. 07:05

Drága különlegesség volt, amelyet divatos hölgyek csipegettek titokban

Amikor meghallottuk, hogy már kapni lehet zöldborsót, méghozzá baranyait, a Pécsi Vásárcsarnokban, akkor indultunk is, hogy mgenézzük. Az asztalokon ott is várakozott nagy kupacokban az egykor drága különlegességnek tartott zöldborsó.

Czeczon Enikő

Fotó: LL

Azt hihetnénk, hogy ez az egyszerű zöld növény mindig is az emberi étkezés része volt. Ez azonban nem igaz, hiszen nagyon sokáig csak takarmányként hasznosították, viszont elérkezett az az idő, amikor felfedezték ezt a zsenge csodát, ami azért is egy jó szó, mert nagyon sokáig drága különlegességnek számított. Egy 1969-es feljegyzés szerint "divatos és őrült” hölgyek csemegézgettek belőle nagy lakomák végén. És milyen is jó eszegetni a zöldborsót. Gyerekként, amikor kiküldtek minket, hogy tisztítsuk meg, akkor valahogy mindig sokkal több került a gyomrunkba, mint a tálba, ami borsószegényes leveshez vezetett. 

A zöldborsó méltán vált kedvenccé sokrétű felhasználhatósága, de főleg édeskés íze és harsogóan zöld színe miatt. 

A Pécsi Vásárcsarnokban is nagy kedvenc most, és került is zacskóstól a kosarakba, bevásárló szatyrokba, de be kell vallani, hogy az ára miatt néhány embernek felszaladt a szemöldöke, és el is hangzott valaki szájából az, hogy ez aztán drága különlegesség lett. Ennek ellenére mégis vásárolt belőle, mert ahogy fogalmazott: - Nincs jobb borsóleves annál, mint amiben friss borsó van. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában