Kettős front

2024.04.16. 07:40

Elromlik az idő, jelentősen csökken a hőmérséklet

Bama.hu

Fotó: MC MEDIASTUDIO

Borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Másutt eső valószínű, többfelé és nagyobb mennyiségű csapadék a Nyugat-Dunántúlon lesz. Estétől csökken a csapadékhajlam. A front mentén északira, északnyugatira forduló szelet erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő

Szerda

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan előfordul eső, záporeső, helyenként zivatar. Az északnyugati, északi szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de a szélvédett, hidegre hajlamos részeken 1, 2 fokot is mérhetnek. A maximum többnyire 12 és 17 fok között várható.

Csütörtök

Jobbára erősen felhős időre számíthatunk, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Az északi szelet sokfelé erős, néhol viharos lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között várható, szélcsendes fagyzugokban 0 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul.

Orvosmeteorológia (koponyeg.hu)

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A hidegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus, stroke).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!