Rácsok mögött a gyilkos

2022.07.12. 07:01

Tíz éve ölték meg Bándy Katát

Ma már szinte mindennapos fordulatként használjuk a kifejezést, hogy egy szörnyű bűneset megrázta az egész várost és az országot, azonban 2012 forró nyarán, amikor Pécsett meggyilkolták a rendőrségi pszichológust, Bándy Katát, valóban megdermedt nemcsak Pécs, hanem az egész Magyarország.

Máté Balázs (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: L.L.

Az egyik pécsi, belvárosi szórakozóhelyről indult el 2012. július 7-én éjjel az akkor 25 éves Bándy Kata. Haza azonban már soha nem ért. 

A fiatal, a pécsi rendőrségen pszichológusként dolgozó nő eltűnése híre futótűzként terjedt el Pécsett, nemcsak a hatóság, családja, barátai mellett csaknem mindenki őt kereste. A lány lemeztelenített holttestét négy nappal később három gyerek találta meg a pécsi Ledina városrészben. A gyilkosság felderítésére külön nyomozócsoport alakult. 

Vadabbnál vadabb teóriák születtek a bűnténnyel kapcsolatosan, titokzatos fekete autókról, leánykereskedőkről születtek elméletek. A rideg valóság azonban mindennél egyszerűbb és sokkolóbb volt. A hazafelé tartó lányhoz csatlakozott egy némileg ittas, drogot fogyasztott férfi, akinek megtetszett a szép, fiatal nő. A támadó egyre erőszakosabban léphetett fel, Bándy Kata pedig szép szóval próbálhatta jobb belátásra bírni. Sikertelenül. Egy kihalt városrészben a férfi megbecstelenítette és megfojtotta a lányt, aztán ki is fosztotta. A rabolt pénzből első dolga az volt, hogy cigarettát vegyen egy közeli benzinkúton. Másnap, mintha mi sem történt volna, még posztolt a közösségi oldalán. A holttesten és környezetében talált DNS-minták alapján fogták el hamarosan Bóly határában a gyalogosan menekülő, akkor 26 éves Péntek Lászlót, aki beismerte tettét. 

A bírósági tárgyalásokon óriási volt a médiaérdeklődés, a sajtó egymást túllicitálva tudósított az apró részletekről, lényeges és lényegtelen történésekről. A gyilkos (akinek nem mellesleg a bűntény elkövetése idején is a börtönben lett volna a helye egy korábbi jogerős ítélet miatt, aminek a letöltésére nem vonult be) a tárgyalóteremben szinte végig közönyösen, részvéttelenül ült, nem mutatott különösebb érzelmeket. 

Péntek László beismerte a gyilkosságot, de tagadta, hogy a nőt brutálisan bántalmazta és megerőszakolta volna. Azzal védekezett, hogy Bándy Katával már hetekkel a tett előtt megismerkedett, sőt, intim kapcsolatba került. Vallomása szerint azért fojtotta meg, mert indulatba jött, mivel a nő nem vállalta fel a kapcsolatukat. A korábban tizenegyszer büntetett férfit a Pécsi Törvényszék aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás miatt marasztalta el, ezért tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta, tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte mintegy 12,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. 

A tanácsvezető bíró kitért arra, hogy a vádlott három vallomásában is következetesen állította: a nő értékeit közvetlenül azután vette el, hogy megfojtotta. A beismerő vallomást nem lehetett nyomatékos enyhítő körülményként értékelni, mert Péntek László megváltoztatta, és cinikus, kegyeletsértő módon azt állította: intim viszonyba került Bándy Katával.

A 36 éves Péntek László jelenleg is büntetését tölti, korábban öngyilkosságot kísérelt meg a fegyházban. Legkorábban 30 év múlva, 66 éves korában szabadulhat.

 

 

Címkék#bándy kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában