a megye legújabb tava

2020.06.01. 11:30

Gyönyörű környezetet terveznek az új tóhoz

Tavaly nyáron adták át és nemrégiben érte el üzemvízszintjét a Barátúri-tó, a megye legújabb tava. A Magyarszék és Magyarhertelend határában lévő víznyelővel a két önkormányzatnak komoly tervei vannak.

Zsíros Krisztina

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Barátúri-tó gyönyörű környezetben található a Mecsek északnyugati lankái között, Magyarszék és Magyarhertelend határában. A tó élővilágát a természetfotósok is előszeretettel örökítik meg, hiszen hattyúk, récék, vadkacsák, rövid lábú kócsagok is felfedezték már. A magyarszéki és a magyarhertelendi önkormányzat közösen, a vízügyi igazgatósággal partnerségben jelenleg egy horgászatra, természetjárásra alkalmas közösségi helyszín létrehozásának tervein dolgozik.

– Jelenleg még a zsilipnél és a gátnál lesznek garanciális javítások, ehhez le kell engedni a vizet, amely valószínűleg késő őszre fog újra feltöltődni. A magyarhertelendi önkormányzattal közösen különböző szakemberek segítségével egy jóléti tó kialakítását tervezzük – mondta Kárpáti Jenő, Magyarszék polgármestere. Hozzátette, semmiképpen nem egy „második Orfűt” szeretnének, hanem a tó természetbeni kialakításának megőrzésével kirándulók, családok, fiatalok, idősebbek számára egy szép környezetet biztosítani. Ehhez a két önkormányzat a vízügyi igazgatósággal tervez együttműködési megállapodást kötni.

A polgármester elmondta, pár év múlva kerékpárral is megközelíthető lesz a tó, ugyanis a Balatontól Orfűn keresztül Pécsig tervezett kerékpárút egyik összekötő ága át fog vezetni a Komlótól – Mecsekpölöske és Magyarszéken keresztül – Sikondáig tartó kerékpárúthoz.

Kiemelkedő az árvízvédelmi hatása

A Barátúri-tó Baranya megye legnagyobb kapacitással rendelkező záportározója és a Baranya-csatorna felső szakaszáról-, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását biztosítja. Az 53,5 hektáros, több mint egymillió köbméter kapacitású tározó megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével. A Barátúr, Magyarszék és Magyarhertelend határában megépült tározó árvízcsúcscsökkentő hatása Sásdig jelentősen érezhető lesz. Az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni.

Fontos a vízminőség megőrzése

A környékbeli üzemeknek és gazdáknak közös a felelőssége abban, hogy a Barátúri-tó vízminősége mindenképpen megmaradjon, ezért akár Komló felől, akár Mánfától Magyarszéken keresztül feltétlenül szükséges azokat a környezetvédelmi szabályokat betartani, amellyel nem szennyezik be sem a Baranya-csatornát, sem a Kaszárnya-patakot.

– Abban az esetben, ha nem tudjuk ennek a tónak a vízminőségét megőrizni, akkor nem lehet jóléti tónak használni és zöldtározó lesz belőle, így csak árvízi veszély esetén töltődne a terület, nem lenne állandó vízfelület – fogalmazott Kárpáti Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!