Sztrájk jöhet

2024.01.07. 11:30

Megint magasról tesznek a Tüke Busznál a béremelésre

A Tüke Busz vezérigazgatója figyelmen kívül hagyta a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) felhívását a bértárgyalás folytatására, ezért nem az érdekképviselet kezdeményezte a sztrájk előtti kötelező egyeztető tárgyalások megkezdését – közölte a SZAKSZ elnöke csütörtökön.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A Tüke Busz Zrt. új vezérigazgatója, Skutnik Tibor a decemberi bértárgyaláson arra hivatkozva nem nyilatkozott a 2024-es bérfejlesztés mértékéről, hogy az önkormányzat még nem fogadta el a 2024-es költségvetést, de a bértárgyalások folytatásáról sem volt hajlandó tájékoztatni a SZAKSZ-ot, valamint a tárgyalásról szóló jegyzőkönyvet adta ki, ezért ezeket ismételten kérte a szakszervezet. 

Dobi István, a SZAKSZ elnöke karácsony után jelentette ki, hogy abban az esetben, ha január 3-ig nem kapnak választ a kéréseikre, főleg a 25 százalékos bérkövetelésükre, akkor megkezdik a munkabeszüntetés előkészítését. A baloldal által Tüke Busz élére kinevezett vezér azonban – ahogy korábban is ez volt  a jellemző – nem reagált erre, ezért csütörtökön a szakszervezet bejelentette: a vezérigazgatónál hivatalosan kezdeményezte a sztrájk előtti kötelező egyeztető tárgyalások megkezdését. 

Ezen a felek kísérletet tesznek a megállapodásra, amire hét napjuk van, ha a munkaügyi vita eredménytelenül fejeződik be, akkor van lehetőség a sztrájk megszervezésére – közölte Dobi István. A vezérigazgatónak írt levélben a sztrájkkövetelést is közölte, amely egyetlen pontból áll: 25 százalékos béremelést kérnek. 

A levél alapján egyébként világosan látható, hogy a baloldali cégvezetés és az önkormányzat ismét packázik a sofőrökkel, hiszen a SZAKSZ már november közepén indítványozta a tárgyalások megtartását a béremelésről, de a városi költségvetést általában február közepén fogadják el, így az első levéltől számítva hónapokig akarják húzni az időt, ezzel pedig az érdekképviseletet kifárasztani. 

Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető egyébként e héten is leszögezte, hogy a városi tömegközlekedés helyzetének rendezése azonnali ügyek közé tartozik Pécsen, hiszen köztudott, hogy az elmúlt években hanyatlik a szolgáltatási színvonal, járatkimaradásokkal, kaotikus buszközlekedéssel kellett szembenéznie a pécsieknek. A megoldás érdekében minél hamarabb rendezni kell a sofőrök bérét – mondta évindító sajtótájékoztatóján.

Megírtuk, Raposa Gábor, az érdekképviselet pécsi vezetőjének tájékoztatása szerint a Tüke Busznál az 1800 forintról kért 25 százalékos alapórabér emelés annyi lenne szinte, mint a Volánnál kért 15 százalékos emelés 1955 forintról. 

A Tüke Busznál ugyan működik még egy szakszervezet, de annak vezetője korábban az MSZP-vel együttműködve akart képviselő lenni, a várost pedig éppen az a baloldali kör vezeti, amellyel kiváló kapcsolatot ápolhat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!