Nincsenek megbecsülve

2023.12.28. 16:40

Kétnapos sztrájk jöhet a Tüke Busznál

A pécsi közlekedési vállalat vezetőjétől hiába kérték, hogy legalább a bértárgyalások idejére adjon időpontot, még erre sem volt hajlandó a Tüke Busznál működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint. Ugyanakkor a Tüke Busznál a 2024-es bérfejlesztés mértékéről sem nyilatkoztak, ezért a sztrájkot helyeztek kilátásba.

Bóka Máté Ciprián

Évek óta küzd a Tüke Busznál működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) azért, hogy a baloldali városvezetés rendezze a sofőrök bérét. A nemzeti oldal és a SZAKSZ már régen jelezte, hogy e nélkül a tarthatatlanná válik a sofőrök elvándorlása okozta munkaerő-hiány. A jelenlegi baloldali városvezetők azonban nem foglalkoztak velük érdemben, sokáig inkább szőnyeg alá próbálták söpörni a problémát, aminek végül az lett a következménye, hogy a pécsi buszos közlekedés kiszámíthatatlanná vált: a járatok rendszeresen kimaradtak, sőt információink szerint már a menetrendhez képest előre betervezték ezeket. Később aztán emelték a jegyárakat, holott a szolgáltatás színvonalát is csökkentették azzal, hogy kissé átszabott, ám alapvetően nyári menetrendet vezettek be egész évre.

Az önkormányzat végül csak a szakszervezet és Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető nyomására emelt a béreken, de a SZAKSZ továbbra is kitart a béremelés mellett. Az érdekképviselet szerda este közölte, hogy miután december közepén a Tüke Busz Zrt. új vezérigazgatója, Skutnik Tibor  nem nyilatkozott a bértárgyaláson a 2024-es bérfejlesztés mértékérő a tulajdonos önkormányzatra mutogatva és még a bértárgyalások folytatásáról sem volt hajlandó tájékoztatni őket, illetve még a tárgyalásról szóló jegyzőkönyvet sem kaphatták meg, ezért kilátásba helyezték a sztrájk megszervezését. 

– Abban az esetben, ha január 3-ig nem kapunk választ a kéréseinkre, főleg a 25 százalékos bérkövetelésünkre, akkor kezdeményezni fogjuk a sztrájk előtti egyeztető tárgyalások megkezdését

 – közölte Dobi István, az érdekképviselet elnöke, aki hozzátette, hogyha január 20-ig a munkáltatónál nem jön létre a jövő évre szóló bérmegállapodás, akkor 28-án és 29-én kétnapos sztrájkot szerveznek.

Raposa Gábor, az érdekképviselet pécsi vezetőjének tájékoztatása szerint a Tüke Busznál 1800 forintról kért 25 százalékos alapórabér emelés annyi lenne szinte, mint a Volánnál a 15 százalékos emelés 1955 forintról. 

A SZAKSZ egyébként Volánbusznál megtartott decemberi kétnapos sztrájk folytatását sem zárja ki, bár csak akkor kerül erre sor, ha a MÁV-Volán csoport vezérigazgatójával január közepén nem tudnak megállapodni, és legalább a buszvezetők 60 százaléka támogatja egy újabb munkabeszüntetést. Raposa Gábor szerint egyébként Baranya vármegyében magas volt a részvétel.

A Tüke Busznál ugyan működik még egy szakszervezet, ám annak vezetője korábban MSZP-vel együttműködve akart képviselő lenni. Az is előfordult, hogy a szakszervezetének közleményeit a jelenlegi városvezetés főideológusa, propagandistája jegyezte. Arról nem is beszélve, hogy a főideológus közeli hozzátartozójának a cége közvetlen kapcsolatban állt az érdekképviselettel, amelyet büszkén hirdetett is honlapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!