Tartalmas utazás

2024.03.28. 16:40

A történelmi Magyarország borvidékeire látogathattak a pécsi borhölgyek

A pécsi székhelyű Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje Egyesület egy pályázati sikernek köszönhetően tartalmas utazással tölthette a márciusi 15-ei hosszú hétvégét. A Bethlen Gábor Alapítvány civil szervezetek számára kiírt pályázatán a Borrend a történelmi Magyarország borvidékeire látogathatott a támogatás jóvoltából. Az úticél Horvátország és Szerbia magyarlakta területei, a Drávaszög, a Vajdaság és a Szerémség volt.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A 15 pécsi borhölgy március 15-én indult el Pécsről. Első napjukon a Drávaszögben látogattak meg néhány pincészetet. Hercegszőlős, Csúza és Vörösmart mellett Karancs települést is útba ejtették, ahol a Szabó Család pincészeténél volt részük kedves, magyaros vendéglátásban. A Szabó lányok, Anasztázia és Andrea gyönyörű, választékos magyarsággal és óriási szakértelemmel mutatták be a pincészetet, és házias ízekből sem volt hiány: helyben készült kulen és kiváló házi sajtok tették tökéletessé a gasztronómiai élményt.

A második napon a Vajdaság volt a cél, ahol szabadkai városnézés után a szintén ízig-vérig magyar borász, Maurer Oszkár különleges, szinte filozófikus hangvételű borbemutatóján vehettek részt, melyet egy csodálatos gourmet-ételsor mellett élvezhettek a jelenlévő hölgyek. Mindannyiukat megérintette és elgondolkodtatta az az egyedülálló szemlélet és erős magyar identitás, melyet ez a nagynevű borász szerbiai magyarként képvisel.

Innen a Palicsi-tónál tett rövid kitérő után a Szerémségbe, Karlócára vezetett az út, ahol a harmadik napon a Karlócai Béke megkötésének helyszínén emelt Békekápolna meglátogatása után a Tarcal-hegység pravoszláv kolostorait tekintették meg az utazók. Végezetül Ürög község közelében egy csodálatos degusztációs menüsorral kiegészített borkóstoló következett a Kovacsevics borházban, mely méltó megkoronázása volt ennek az élményekben és felemelő érzésekben gazdag, tanulságos utazásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!