Védett fogyasztó

2024.04.21. 11:30

Logó és betétdíj a visszaváltás kulcsa, de van megoldás a hitelre is

Wald Kata

Hazánkban ez év január elsejétől indult el a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere - Európában hasonló több mint húsz éve működik, és ezáltal az egyszer használatos italospalackok akár 90 százalékát képesek visszagyűjteni. A Baranya Vármegyei Fogyasztóvédelmi Egyesület közlése szerint a rendelet értelmében azt a palackot lehet visszaváltani, amiért kifizették az 50 forintos kötelező betétdíjat, és amelyen ott van a visszaváltási logó.

Egyéb újdonságra, a fogyasztói hitelszabályokkal kapcsolatos változásokra is felhívja a figyelmet az egyesület -  az Európai Parlament által 2023 szeptemberében elfogadott új intézkedések célja, hogy megvédje az uniós polgárokat a túlzott eladósodástól. Az új szabályozás értelmében a hitelezőknek értékelniük kell a hitelképességet, korlátozniuk kell a díjakat, biztosítaniuk kell a 14 napos elállási jogot, és  hogy a hirdetések kiemeljék a hitelfelvétel költségeit, illetve lehetővé kell tenniük az előtörlesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!