A legjobbak között

2024.04.16. 11:00

Űrkutatási versenyen díjaztak pécsi diákokat

Hétvégén zajlott le az idei CanSat-verseny döntője, melyen szép pécsi eredmény született. A Magyar Asztonautikai Társaság szervezésében zajló középiskolai versenyen a 48 csapatból került be a döntőbe a Baranya Vármegyei SzC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum diákjaiból álló csapat.

Bama.hu

Forrás: cansatverseny.hu

A CanSat lényegében egy műholdépítő Európa-bajnokság. A legjobb eszközök készítői az Európai Űrügynökség (ESA) Technológiai Központjába kapnak meghívást egy különleges programra Hollandiában.

– Öröm látni, hogy ennyire sok fiatal diák csillogó szemmel vesz részt ebben a versenyben. Az Európai Űrügynökségnek a CanSat-programja egy igazi sikertörténet, és az egy külön sikertörténet, hogy Magyarország ebben évről évre nagyobb aktvitással tud részt venni

 - mondta dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos nyitóbeszédében.

A rekordnak számító 48 csapat 230 versenyzőjének feladata az volt, hogy mentoraik segítségével egy üdítősdoboz méretű, küldetések teljesítésére alkalmas műholdat fejlesszenek és építsenek meg. A legjobb tíz pedig a döntő keretén belül életre is kelt.

A döntő első napján, április 5-én a BME Suborbitas rakétáival kerültek a levegőbe a középiskolások műholdjai, melyek visszaereszkedésük során különféle méréseket végeztek a tatárszentgyörgyi lőtéren. Másnap Dabason derült ki, hogy melyik csapat szimulációja működött a legjobban. Az eredmények prezentálásán olyan szakemberek is részt vettek, akik a magyarországi űrkutatás elitjébe tartoznak.

A verseny döntőjében a pécsi Sat-Elite Assembly Team - SEAT csapata ismeretterjesztési különdíjban részesült. Ez azért is nagy szó, mivel ezzel lehetőséget nyertek arra, hogy 2025-ben az űrbe felbocsájtandó NMHH-1 elnevezésű műholdra tervezhetnek és készíthetnek egy-egy saját panelt.

A következő évtől már egy nonprofit kezdeményezés is segíteni fogja a versenyen induló diákokat. A CanSatLab egy országos laborhálózat komoly eszközparkkal, aminek kialakításán már hónapok óta sok-sok lelkes önkéntes dolgozik. Ezeknek a laboroknak és eszközöknek egy részét az egyetemek - pl. PTE is -, másik részét pedig cégek biztosítják a diákok számára. A jövőben ennek az együttműködésnek köszönhetően az egyetemek a döntős diákoknak egyetemi felvételi pontokat is fognak adni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!