2024.05.05. 16:20
Kerülendő a műanyag a konyhában
Gyakran felvetődik a kérdés, hogy vajon veszélyes -e a műanyag konyhai eszközök használata.
Fotó: I.K.Media
A téma kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemeli, a műanyag eszközök gyakran elszíneződnek, és a fém eszközökkel ellentétben, könnyebben karcolódnak. Ezekben a karcolásokban, vágásokban, repedésekben pedig könnyen megtelepszenek a kórokozók, az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumok.
- Azt is fontos szem előtt tartani, hogy idővel a műanyag a külső hatásoknak köszönhetően elgyengül, törik, forgácsolódik, és ezek a darabok az élelmiszerbe kerülhetnek. Így élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyforrást jelentenek
- hangsúlyozza a Nébih. Lényeges tehát, hogy csak addig használjuk ezeket az eszközöket, amíg sima, egyenletes és tiszta a felületük.