A film középpontjában a trianoni békediktátum áll

2024.04.15. 10:30

Reviczky Gábor és Szalóczy Pál narrálásával készült el a Carte Rouge: Vörös térkép

Közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítést tartanak a pécsi Uránia Moziban április 15-én délután 6 órakor. A vetített film a Carte Rouge: Vörös térkép címet viseli.

Czeczon Enikő

A magyar alkotás középpontjában a trianoni békediktátum áll. A történet 1918-tól követi nyomon az eseményeket, amikor Teleki a bolgár front elvesztése után rájön, szükség lesz egy térképre. Ugyan ezzel már elkésett a magyar vezetés, de érezték fontosságát. Különös jelentőségét érezték, hogy elkészüljön. Teleki minden követ megmozgatott, de nem volt könnyű dolga, hiszen a fennálló helyzetben rengeteg rázúduló nehézséggel szembe kellett nézni. Segítségére a kor legfontosabb szakemberei voltak és Popovics Sándor pénzügyminiszer. Apponyi gróf kicsit később kapcsolódott be, neki onnan válik szerepe jelentőssé.

A filmben a szakértők szokványos interjúkban történő megszólaltatása helyett két narrátorral – Reviczky Gábor és Szalóczy Pál – készítették el a filmet. Ők kalauzolják az alkotásban a közönség tagjait, miközben kidolgozott játékfilmes jelenetekkel, archív felvételek bemutatásával megelevenedik a történet. Reviczky a nemzetközi nagypolitika történéseit ismerteti, míg Szalóczy belső hangként, autentikus forrásokra építve, Gróf Apponyi hangján szólal meg, aki visszaemlékezik kicsit később, a történtek után.

A pécsi közönségtalálkozón jelen lesz Auerbach István, Szalóczy Pál, Patócs Róbert Máté és Gerebics Sándor.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában