„Ide vissza kell jönni”

2024.05.22. 12:00

Újabb látnivalóval bővült a Zrínyi Vár kínálata

Egy éve, 2023 májusában nyílt meg a Szigetvári Zrínyi Vár Megállítani Szulejmánt című kiállítása. A tárlat azóta töretlen népszerűségnek örvend. A közelmúltban pedig újabb látnivalóval bővült az emlékhely kínálata.

Tóth Viktória

Forrás: Szigetvári Zrínyi Vár

Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett már a Szigetvári Zrínyi Vár interaktív tárlatáról, a Megállítani Szulejmánt kiállítást több ezer látogató nézte meg, s lett része a játékos, mégis óriási ismeretanyagot átadó élménynek. A látogatók bepillantást nyerhetnek a végvárak háborús és békeidős működésébe, Szulejmán feltartóztatására is esélyt kapva. 

Szulejmánt idézi a tárlat
Szulejmánt idézi a tárlat
Fotó: Kállai Márton

– Most kezd kialakulni az a folyamat, amikor a látogatók rájönnek arra, hogy a szigetvári várra 1-2 óra kevés. Sokan vannak, akik azt mondják, hogy: „Ide vissza kell jönni akár egyedül, akár családostul vagy baráti társasággal, mert ezt az új kiállítást bizony több órán keresztül kell nézni, megtapasztalni”

– mondta Salamon Ferenc várkapitány.

A Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézet Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programjába is bekerültek. Ez szeptembertől fog indulni, a minisztérium anyagi támogatásával folyamatosan fognak jönni ide osztályok a tanterv keretén belül.

– A várban jelenleg nincs Zrínyi-terem, egy olyan hely, ahol a Zrínyi-családról lehetne információkat megtudni. Most hiánypótlásként ezt szeretnénk megvalósítani, erre pályázunk 

– ismertette Salamon Ferenc.

Tárlat a dr. Hóvári János rendezvényteremben

A dr. Hóvári János rendezvényteremben is folyamatosak a kiállítások, rendezvények. Az Emlékhelye Napján pedig újabb látnivalóval bővült a vár kínálata. Az állandó tárlat részeként kiállítottak oszmán fajansz edényeket, melyek a 15-17. századi kerámiák korhű másolatai, amik Anatólia műhelyeiben készültek, és a török állam ajándékaként kerültek Magyarországra A megnyitón Hancz Erika régész, történész, turkológus mutatta be őket.

A következő nagyobb rendezvény a Múzeumok Éjszakája lesz a 2023-as Év Emlékhelyén. A programok szervezésekor minden korosztályra gondolnak, érdemes lesz részt venni rajta mind a helyieknek, mind a vármegye vagy az ország távolabbi részéről érkezőknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában