Ismét fénybe borul a belváros

2024.05.09. 15:02

A mesterséges intelligencia és a Rubik kocka is téma lesz a 8. Zsolnay Fényfesztiválon

Az évről évre különösen sikeresen zajló, emberek tízezreit megmozgató fesztivált az idén is megtartják. A Zsolnay Fényfesztivál július 4-7. között ellenállhatatlan programokat kínál.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

A pécsi Kodály Központban tartották csütörtökön az immár 8. alkalommal induló Zsolnay Fényfesztivál bemutató sajtótájékoztatóját. Mint elhangzott, a rendezvényt a nemzetközi szakma már az európai fényfesztiválok élmezőnyébe sorolja, a látogatószám idén is átlépheti a 100 ezer főt. Beszédet mondott Péterffy Attila polgármester, Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny szakmai partnere, a Kiégő Izzók tagja is.

Zsolnay fényfesztivál
Az évről évre különösen sikeresen zajló Zsolnay Fényfesztivált idén is megrendezik.
Fotó: Löffler Péter

– A Fény Útja alkotásai idén is kiemelt élményt nyújtanak majd. Összesen 19 helyszínen mutatják be az alkotásokat.  Már tavaly is bővítettük a becsatlakozó városi helyszíneket, így a Kodály Központ is helyszín volt. Idén még tovább megyünk, a Balokány Liget is bekapcsolódik egy elvarázsolt meseerdő produkcióval, illetve a Zsolnay Negyed is helyszínek között lesz. Bejárhatják majd az érdeklődők éjszaka a Zsolnay Negyed látnivalóit és több kiállítást is, köztük az m21 Galériában látható Street Up tárlatot 

– fogalmazott Hummel Márk.

A Fény Útja, - Pécs belvárosát behálózó fénykörút - művészeinek idei fő témája a mesterséges intelligencia lesz. A bekapcsolódó Árkád Pécs Bevásárlóközpontban pedig 100 négyzetméteres LED falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá.

Idén 5 alkotással készülnek a fesztivál fő attrakciójának számító Zsolnay Light Art Video Mapping Versenyre, már csütörtöktől lehet majd látni az alkotásokat a székesegyház falain. Az idei téma a bűvös kocka, az idén 50 éves Rubik kocka tiszteletére, a győztest pedig a közönség választja majd ki.

A Zsolnay Fényfesztivál nem csak a sötétség beálltával kínál programlehetőségeket

Napközben utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal is készülnek. A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!