Kék hírek, bulvár

2011.11.03. 11:55

Robbantással fenyegetett - középületeket is kiürítettek Pécsen

Több pécsi középületben és az Árkád bevásárló-központban is bombák felrobbantását helyezte kilátásba egy telefonáló csütörtökön Pécsett. Az üggyel kapcsolatban még aznap előállítottak egy férfit.

M.B., D. G. (Dunántúli Napló, bama.hu)

Egy telefonáló csütörtökön délelőtt azt közölte a tűzoltóság ügyeletével telefonon, hogy az Árkád bevásárlóközpontban, az adóhivatal és a bíróság épületeiben, valamint az ügyészségen bombák fognak robbanni.

Az épületeket kiürítették, a mellettük lévő járdák egy részét is lezárták. A pécsi belvárosban ezt követően kisebb zsúfoltság alakult ki, bár a forgalom az utakon folyamatos volt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szalaggal zárják le a NAV Rákóczi úti épületét (fotó: Dávid Lajos)
[/caption]

A rendőrség csütörtök este megerősítette azt az értesülésünket, hogy a telefonáló azt követelte, hogy bocsássanak szabadon több személyt. (Információink szerint egyikük előzetes letartóztatásban, a másikat jogerősen elítélték uzsoraügyletek miatt, s erre délután két óráig adott határidőt.)

Bomba végül szerencsére sehol sem robbant, de az óvintézkedéseket mindenütt megtették. Az adóhivatal Rákóczi úti épületében az összes ablakot kinyitották, hogy egy esetleges robbanáskor kisebb legyen a detonáció, az Árkádban pedig az ajtókat hagyták nyitva.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egész belvárost érintik a lezárások (fotó: Dávid Lajos)
[/caption]


A bejelentés alapján a rendőri intézkedések azonnal megkezdődtek, a délután folyamán összesen nyolc épület kiürítését és átvizsgálását hajtották végre a Pécsi Rendőrkapitányság, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ munkatársai. Az épületekben robbanószerkezet vagy egyéb gyanús tárgyat nem találtak.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, s még aznap előállítottak egy férfit, akit az üggyel kapcsolatban elszámoltatnak. Ez még csütörtökön este is folyamatban volt.

Hosszú évekre „bevarrhatják” ezért

Bombával (a törvény megfogalmazása szerint közveszéllyel) való fenyegetésért két év szabadságvesztést szabhatnak ki a bíróságok. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a büntető törvénykönyv felülvizsgálata során azzal a javaslattal él, hogy a büntetési tételt emeljék fel három évre, s egyúttal azt is indítványozták, ha a köznyugalmat súlyosan megzavaró cselekményt követ el valaki, akkor a büntetési tétel maximuma a jelenlegi három évről öt évre emelkedjen. Amennyiben viszont igaz az az értesülés, hogy a fenyegető a robbantás „elmaradását” valamilyen feltételhez kötötte, ez ugyanis már terrorcselekménynek, vagy annak előkészületének minősülhet.

Terrorcselekményt a törvény szerint az követ el, aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot, nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Mindezért tíz évtől tizenöt évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Öttől tíz évig terjedhet a büntetés azok esetében, akik csak az előkészületekig jutnak el, de végül a tervezett terrorcselekményt nem hajtják végre, vagy nem fejezik be.

Pizzát kért a rendőröktől, öt évre börtönbe került

Pécsett 2009-ben már volt példa arra, hogy terrorcselekményért ítéljenek el valakit. Öt évet kapott jogerősen egy kökényi férfi, amiért túszul ejtette édesanyját, azt követelve, láthassa élettársánál élő gyermekeit. A rendőrség tárgyalni kezdett vele, aki később egy hatvan centi átmérőjű pizzát, és egy kólát is kért. Végül a kommandósok vették a „rendelést”, őrizetbe vették a férfit. Senki sem sérült meg. Korábban a megyei bíróság terrorcselekmény elkövetéséért is öt évet szabott ki, ezt később az ítélőtábla helybenhagyta. „Nincs kisebb vagy nagyobb terrorcselekmény, csak terrorcselekmény”, márpedig azt megvalósította a férfi azzal, hogy követelésével állami szerveket próbált meg kényszeríteni – fogalmazott az ítélet indoklása során a bíró.

Percről percre követtük az eseményeket

18:15 - Sehol nem találtak bombát

Ma délelőtt telefonon jelentette be egy személy a Tűzoltóság ügyeletére, hogy a délután folyamán Pécs város több területén, az egyik belvárosi bevásárlóközpontnál, a bíróság és ügyészség épületeinél, valamint a NAV több objektumánál bomba fog robbanni - írja közleményében a Pécsi Rendőrkapitányság. A délután folyamán összesen nyolc épület kiürítését és átvizsgálását hajtották végre a Pécsi Rendőrkapitányság, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ munkatársai. Az épületekben robbanószerkezet vagy egyéb gyanús tárgy nem került feltalálásra.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt indította meg az eljárást ismeretlen tettes ellen.
Az Iroda eddigi adatai szerint a telefonáló férfi azzal fenyegetőzött, hogy az épületeknél akkor fog robbantani, ha a hatóságok nem engednek szabadon bizonyos fogva tartott személyeket.

Az üggyel kapcsolatban a nap folyamán egy személy került előállításra, a férfi elszámoltatása jelenleg folyamatban van.

17:39 - Kommandósok és tűzszerészek a bíróságon

Információink szerint maszkot viselő kommandósok és bombakeresők lepték el a megyei bíróság épületét. Az épülethez tűzszerész védőfelszerelést viselő rendőrök is érkeztek.

16:03 - Ukrán gyanúsítottat hallgatnak ki a rendőrök

Egy ukrán állampolgárságú férfit hallgatnak ki a bombafenyegetések ügyében ezekben a percekben - értesült belügyi forrásból a Dunántúli Napló. Úgy tudjuk, a férfit Pécsen vették őrizetbe néhány órával azután, hogy a hatóságok vizsgálatot indítottak a tört magyarsággal elmondott telefonos fenyegetés miatt. Értesüléseink szerint nem zárható ki, hogy a gyanúsított kapcsolatban állhat szervezett bűnözői csoportokkal.

16:00 - Kinyitott az Árkád

A rendőrség délután négy órakor érdeklődésünkre azt közölte, az Árkádot ismét kinyitották, és az ügyészségre is visszamehettek a dolgozók. A további helyszíneken még tart az elsődleges rendőri intézkedés (ez azt jelenti, hogy még nem vizsgálták át teljes egészében az épületeket.)
Mindenszky Nikoletta, a Pécsi Városi Rendőrkapitányság sajtószóvivője egyebet egyelőre nem kívánt mondani az üggyel kapcsolatban, azonban hozzátette azt is, várhatóan még ma újabb közleményt adnak ki.

15:30 - Nem engedik vissza a NAV-munkatársait

Információink szerint a korábban közöltekkel ellentétben ma már nem engedik vissza a hivatalnokokat a munkahelyükre. A keresőkutyás rendőrök még a Zsolnay-szobornál található NAV irodát vizsgálják át, majd ezt követően a Konzummal szemben található irodát is átfésülik.

15:05 - Rendőrkézen a telefonáló?

Meg nem erősített értesülések szerint elfogták a rendőrök azt a személyt, aki telefonon robbantásokkal fenyegetőzött csütörtök délelőtt. Az értesüléssel kapcsolatban a rendőrség mindeddig nem adott tájékoztatást.

14:15 - Nem történt robbanás kettőkor

Elmúlt délután kettő. A fenyegetés szerint eddig adtak határidőt, hogy szabadon engedjék a két férfit. Robbanás nem történt sehol, de az óvintézkedéseket mindenütt megtették. A NAV Rákóczi úti épületében az összes ablakot kinyitották, hogy egy esetleges robbanáskor kisebb legyen a detonáció, az Árkádban pedig az ajtókat hagyták nyitva. A fenyegetés egyébként összesen hét belvárosi épületet érintett.

Információink szerint a fenyegetés kapcsán indult nyomozásba a titkosszolgálat és a Terrorelhárítási Központ is bekapcsolódott. A rendőrség eközben továbbra is fenntartja a készültséget - a lezárások érvényben maradnak.

13:01 - Elítélt uzsorás és előzetesben lévő gyanúsított elengedését követelték

Nem megerősített értesülések szerint egy adócsalás gyanúja miatt előzetesben lévő férfi (ismert szereplője az éjszakai életnek) és egy nemrégiben elítélt baranyai uzsorás szabadon bocsátását követelte telefonon az ismeretlen. Azt mondta a fenyegető, hogy csütörtök délután két óráig ad határidőt, különben robbantani fog.

A rendőrség megkeresésünkre a fenyegetés tényét nem kívánta kommentálni, tehát nem is cáfolták azt - később közleményben közöltek részleteket, ezt cikkünk végén olvashatja.

12:55 - Lezárások az egész belvárosban

A Dunántúli Napló helyszínen tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy a kiürítésen túl egyéb biztonsági intézkedéseket nem tett egyelőre a rendőrség. Az utcán ennek ellenére nagy a felfordulás, a belvárosban kisebb zsúfoltság alakult ki, bár a forgalom az utakon folyamatos.

A rendőrség negyed kettőkor aztán elkezdte a környéket is lezárni. A NAV Rákóczi úti épülete előtt műanyag szalag-kordonnal zárták le a járdát.

A belvárosi hivatalokból a munkatársakat a Kossuth térre terelték ki. A dolgozók azt az információt kapták, hogy délután háromig senki nem mehet vissza a munkahelyére.

11:55 - Bombariadó: utcára terelték a fél belvárost

Csütörtök dél előtt nem sokkal bombatámadásokkal fenyegették meg az Árkádot, és több belvárosi hivatalt Pécsen - értesült a Dunántúli Napló. Egy helyszínen tartózkodó olvasónk szerint fél tizenkettő után kezdte el a hangosbemondó tájékoztatni az embereket, hogy hagyják el az Árkádot, ám a kiürítés lassan haladt, eleinte sokan nem vettek tudomást a figyelmeztetésről, nyugodtan vásárolgattak tovább.

A rendőrség 12 óra előtt már a helyszínre érkezett, így a kiürítés is felgyorsult. Információink szerint kommandósok is érkeztek, s minden bejáratnál rendőrautó állt.

Nem sokkal az első értesülés után kiderült, hogy nem csak az Árkádot fenyegette robbantással egy ismeretlen, hanem a NAV, a bíróság és az ügyészség összes épületét is.

Rendőrségi közlemény

Ma délelőtt telefonon jelentette be egy személy a Tűzoltóság ügyeletére, hogy a délután folyamán Pécs város több területén, az egyik belvárosi bevásárlóközpontnál, a bíróság és ügyészség épületeinél, valamint a NAV több objektumánál bomba fog robbanni. A bejelentés alapján a rendőri intézkedések megkezdődtek, jelenleg is tartanak, a délután folyamán sor fog kerülni az épületek kiürítésére és átvizsgálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!