Közélet

2006.08.02. 09:31

Zenei tehetségek a táborban

Pécs | Könnyűzenei Start-tábor. Kicsit talányos, de az InterMagyar Kulturális Egyesület elnöke a pólódekoráció révén megmagyarázza. A Startban benne van az indulás is, a művészet is, az „art”, tehát jónak tűnik a névválasztás.

Balogh Z. - Dunántúli Napló

Mielőtt az Elnök Úrral, az InterMagyar, a Golestan és a Jaffa együttesekben felváltva zenélő bőgős és basszusgitáros, amúgy minden hangszeren játszó Kerekes Kornéllal kölcsönösen megértenénk egymást az Ifjúsági Ház előterében, muszáj volt benézni valamennyire a kulisszák mögé is. Elsőre annyira nem kellett benézni, két laza ifjú mit sem törődve a hely és a nagy idők szellemeivel, hanyatt vágta magát az állandó képzőművészeti kiállításoknak helyet adó előtér kettőben, a széles padokon. Bizonyára fáradtak szegények, a hétfő esti ismerkedési est izgalmai dönthették le őket, nem a fej-fej mellett elhelyezett két kóla. A végeredmény szempontjából ez mindegy, megtalálják majd ők is a megfelelő hangszert, valószínűleg nem a dobolásban vannak otthon.

A nagyteremben ugyanis éppen doboktatás folyik. Czimmermann Tamás, a Takáts Tamás DBB tagja még a hangszer recéit is megsimogattatja a növendékekkel, mielőtt odaültetné őket. A növendékek pedig áhítattal kérdeznek, majd dobolnak, eleinte félszegen, aztán felszabadultan.

A lényeg, mondja Kerekes Kornél, még civilebben Keko, hogy ezeket a tizenhat–huszonegy éves fiatalokat jobban megismertessük a szakmával. Ezért van a dob-, a gitár-, az énekoktatás. Ezért vannak az esti koncertek a Start-tábor résztvevői, a grazi, a körmendi, a pécsi együttesek ingyenes fellépéseivel, utána valódi szakmai értékeléssel. Mert igénylik a kritikát.

A második alkalommal rendezett pécsi Start könnyűzenei tábor kicsit messzebbre visz, mint pár tucat fiatal egyhetes együtt szórakozása. Utazó táborrá szeretnék tenni, ami 2010-ig egy-két országot is bejár. Aztán ebből nőtt ki tavaly az IH Start klubja, aminek a lényege, hogy a tizenéveseknek kínál sajátos formában sajátos zenei élményt. Az összejövetelek mindig este hétkor kezdődnek és legkésőbb tízkor befejeződnek, a tinik így elérik az utolsó buszokat. Nincs dohányzás és nincs alkohol, adott viszont az élőben élvezhető kortárs zenei élmény.

Keko úgy látja, a klubban és a koncerteken is rendre új, kultúrfogyasztó arcok is feltűnnek, egyre nagyobb számban. A Start tehát lassan célba ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!