Közélet

2007.09.20. 09:09

Esküvő a pécsi ókeresztény temetőben

A napokban tartották az első esküvőt a Cella Septichorában. A világörökség részét képező helyszín a tervek szerint további esküvőknek és rendezvényeknek adna otthont.

Kozma F.

A világörökségi helyszínek hasznosításáról sokan sokféleképpen gondolkodnak. Szerdán a Dómmúzeumban Mayer Mihály megyés püspök egy orgonát szentelt fel, amely mindenféle rendezvények, események kísérőhangszere lehet. A püspök elmondta, hogy a különleges miliőben bármilyen világi események otthonra lelhetnek, hiszen a földszinti rész alkalmas polgári esküvők, névadók megtartására, kaput nyithat színielőadások, koncertek, évzárók és diplomaosztók helyszíneként, lehet itt konferenciát rendezni, állófogadást tartani. Minden odaillő esemény elfér a falak között, akár a Cella Septichora tágas belsejében is, ahol a napokban az első házasulandó pár már igent mondott.

Mindez természetesen a múzeumi nyitvatartási időkön túl, akár a késő estébe nyúlva. Várnagy Attila, a Filharmónia Dél-dunántúli Kht. ügyvezető igazgatója mindehhez hozzátette: mivel a Dómmúzeum megfelelő akusztikával rendelkezik, zenei központ is válhat belőle.

Dr. Ujvári Jenő, a Pécs/Sopianae Örökség Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy most ősszel nyitottak kaput az első házasulandó pár előtt, mintegy próbaként. Terveik szerint az EKF-re készülve tovább szorgalmazzák a különféle helyszínek ilyetén hasznosítását – továbbá az épületek mögötti belső kertek megnyitását a kulturális rendezvények számára –, hiszen belakva válhatnak ezek a létesítmények életünk mindennapi részévé.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!