Közélet

2008.04.29. 09:40

Kétszer is félbeszakította a koncertet a hangos szirénavijjogás

Kis híján botrányba fulladt szombat este a Nemzeti Filharmonikusok koncertje a PTE Szigeti úti aulájában, mert a zenekari játék kellős közepén éktelen vijjogásba kezdett az orvosi kar stúdiószobájának riasztóberendezése, és két percig megállíthatatlanul szólt a sziréna.

Mészáros B. Endre

Kocsis Zoltán némi keserűséggel fogadta a közjátékot, majd újrajátszatta az együttessel a megkezdett tételt. A történet azonban itt nem ért véget, fél órával később a kórus hangját újra elnyomta a riasztó süvítése.

Mint Várnagy Attilától, a koncertszervező Dél-dunántúli Filharmónia Kht. vezetőjétől megtudtuk, soha nem történt még hasonló a rendezvényeiken. Kocsis Zoltánék igen jól tűrték a bosszantó helyzetet, mert akár végleg beszüntethették volna a koncertet. Várnagy Attila hozzátette, az egyetem részéről megígérték, hogy megakadályozzák a további hasonló eseteket.

A riasztót működtető LDSZ vagyonvédelmi cég vezetőjétől, Szabó Lászlótól megtudtuk, hogy éppen aznap jártak itt a karbantartóik, és ezt a riasztót is átnézték. Egyébként ez a berendezés a szombati esetet megelőzően az elmúlt nyolc hónapban mindössze kétszer szólalt meg. Pontosan nem lehet tudni, hogy mi kapcsolta be, de bizonyos, hogy nem a zenekari hanghatás volt. Rádiófrekvenciás tényező például beindíthatta a berendezést – a mikrofonok, a hangszerek erősítői –, de a mobiltelefonok ellen védelmet nyújt a zavarszűrő. Várnagy Attila viszont megjegyezte, hogy a zenekarban csak a konferáláshoz használtak mikrofont, ám azt a játék előtt kikapcsolták. Más elektromos eszköz nem volt a színpadon, egyedül az orgona, ám az nem szerepelt a hangverseny első részében.

Azt már Szabó László mondta el, hogy a szirénát csak a stúdió szakemberei tudták volna leállítani. Telefonon egyébként észlelték a vagyonvédelmi szervezetnél a működését, de kívülről nem lehet ilyenkor beavatkozni. Mindenesetre azóta felmérték, hogy három olyan riasztó is van az aula közelében, amelyik hasonlóképpen bezavarhat. Ezeknél javasolják a hang- és fényjelzés kiiktatását. Ha a készülék működésbe lép, a hozzájuk befutó csendes jelzésére telefonon értesítik az intézmény portását, aki személyesen nézheti meg, hogy valós oka van-e a berendezés működésének. Ám erre a korlátozott módozatra még az egyetem vezetésének is rá kell bólintania.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!