Tények és számok

2022.03.22. 20:07

Erre a legbüszkébb Kövér László az elmúlt évekből

Több mint egyórás mohácsi előadásában a magyar parlament házelnöke kitért arra is, milyen előrelépések történtek a jobboldali kormányzás 2010-es kezdete óta.

Vizvári Soma

a20220321_kšvŽrl‡szl—_Moh‡cs_LP_DN KšvŽr L‡szl— , a Magyar Orsz‡ggy?lŽs elnške

Fotó: Löffler Péter

Kövér László az elmúlt évek demográfiai sikereire a legbüszkébb. A magyar parlament házelnöke ezt hétfői mohácsi fórumán mondta el a Selyemgyár Kulturális Negyed nagytermében a körzet kormánypárti országgyűlési képviselője, Hargitai János vendégeként.

 

Kövér László több mint egyórás előadását több százan hallgatták végig a régi selyemgyár felújított épületében.

 

– Az utolsó pillanatban adta meg nekünk a lehetőséget a Jóisten, hogy valamit tegyünk – fogalmazott a házelnök a nyolcvanas évek óta tartó népességfogyással kapcsolatban.

Mint mondta, a jobboldali kormányzás 2010-es kezdetekor egy szülőképes korban lévő nőre 1,29 gyermek születése jutott, ma viszont már 1,59.

 

Kövér László megjegyezte, ez ugyan nagyon messze van a kívánt 2,2-től, amellyel stabilan reprodukálni lehet egy közösséget, de mára sikerült Magyarországnak a legalsóbb szintekről fölzárkóznia az unió átlagához.

 

Hozzátette: a szocialisták bűne, hogy hazánk a legrosszabb demográfiai helyzetű ország volt 2010-ben az EU-ban.

Mint kifejtette, 2010-ben 90 ezer gyermek született, a tavalyi esztendőben pedig 93 ezer. Kövér úgy értékelte, ez elsőre valóban nem tűnik nagy különbségnek, de érdemes hozzátenni, hogy tizenkét évvel ezelőtt a Ratkó-unokák még nemzőképes korban voltak, azóta viszont több, mint 17 százalékkal csökkent a szülőképes korú nők száma.

 

– Magyarán, ha minden úgy marad, 17 százalékkal csökkenniük kellett volna a születő gyerekeknek, ehelyett háromezerrel többen lettek – értékelte a helyzetet.

 

Kövér László beszámolt arról is, az elmúlt években az ormánsági falvak polgármesterei mind arról számoltak be neki, hogy a közmunka csodát tett a térségben.

Mint mondta, a demográfiai erőfeszítések mellett a közmunka programra a legbüszkébb, amely a közbiztonságra is jó hatással volt.

 

Erősebb középosztály, csökkenő szegénység

– Az elmúlt száz év legjobb tíz esztendején vagyunk túl – jelentette ki Kövér László a jobboldali kormány eredményeit sorolva.

Mint mondta, a 2010-es kormányváltás időszakához képest tavaly 1,3 millióval kevesebb ember van, aki fizetési hátralékkal rendelkezik, 680 ezerrel kevesebben vannak, akik nem tudják kifűteni a lakásukat, 1,7 millióval többen tudnak rendszeresen húst fogyasztani, 4 millióval többen vannak, akiknek van pénze váratlan kiadásokra, 1 millióval több embernek van személygépkocsija, és 2,5 millióval többen tudnak elmenni egy hétre nyaralni.

Hozzátette, tavaly hetvenkétezermilliárd forint volt a lakossági megtakarítások összege, amely több mint a duplája a 2010-es számnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!