Közélet

2006.01.21. 10:00

Szervátültetési kiszorítósdi

Pécs–Budapest | A vidéki transzplantációs klinikákon a fővárosi lobbit vádolják, ám a minisztérium szerint pénzügyi gondok miatt szorul háttérbe a vidék. Az állás döntetlen, mindenesetre egyelőre Pécsett sem ültethetnek át rászoruló betegbe májat. Pedig felkészültek rá.

Kozma Ferenc - Dunántúli Napló

Dr. Kalmár Nagy Károly évek óta küzd a Pécsett végezhető szervátültetési lehetőségek bővítéséért. A Pécsi Tudományegyetem I. sz. Sebészeti Klinikájának transzplantációs osztályát létrehozó nemzetközi hírű szakember, aki Magyarországon először végzett hasnyálmirigy-átültetést, azonban falakba ötközik.

A klinikát továbbra is kizárják a májátültetést végző intézetek köréből. Sőt egy nemrég alkotott miniszteri rendelet melléklete értelmében elsorvadhat az a programjuk is, amely hat éve az első magyarországi hasnyálmirigy-átültetéssel éppen Pécsett kezdődött. A rendelkezés értelmében ugyanis Budapest „kapja” a hasnyálmirigyek átültetésének 70 százalékát, s a pécsi klinikának csak a töredék marad. Holott Kalmár Nagy Károlyék eleddig 43 hasnyálmirigy-átültetést végeztek el, szemben a fővárosi 10-zel. A szakember feltételezi, hogy a fővárosi lobbi ereje dönt a kapacitások elosztásában. Tegyük hozzá: ma Magyarországon legalább 150-160 májátültetésre volna szükség, s ezt a fővárosi klinika kapacitással sem bírná el.

A pécsi aggodalomra dr. Nyúl István segítségével próbáltunk választ találni. Az országgyűlés egészségügyi bizottságának baranyai tagja szerint – miután tájékozódott dr. Huszár Ádám minisztériumi főosztályvezetőnél – a gondok gyökere a finanszírozásban és a szervnyerésben rejlik. Kevés a pénz és kevés a beültethető szerv is. Ez a koncentráció fő oka. Másrészt nem minden vidéki klinika eléggé felkészült ahhoz, hogy a szervátültetések nagyobb választékát felvállalhassa. A tárca azonban számít a régiós körzetekre, akár a vidéki központok szakmai fejlesztése árán is. Mindenesetre dr. Nyúl István mohácsi képviselő a pécsiek gondjainak megoldásában szerepet vállal, igyekszik lobbizni érdekükben. Így például már februárban sor kerülhet egy tárgyalásra, amelynek során Pécs is szerepet kaphatna a magyarok számára jelenleg Bécsben végzett tüdő-transzplantációs programban.

Dr. Kalmár Nagy Károly a hallottakat nem kommentálta. Csupán azt tette hozzá, hogy örömmel látná, ha Magyarország is csatlakozna a szervcsere európai központjához. Szerinte ugyanis az Eurotransplant nem csak a szervek elosztásával, közvetítésével foglalkozik, hanem figyelemre méltó ellenőrző tevékenységet is végez. Ezért a nemzetközi szervezethez történő integrációval talán hatékonyabbá válhatna a hazai transzplantáció minőségi ellenőrzése is.

Egy kis történelem

– Az első magyarországi veseátültetést 1962-ben végezte dr. Németh András Szegeden, ami akkor Európában a harmincadik ilyen műtét volt. Az első sikeres, még ma is élő betegnél 1973-ban végzett veseátültetést a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikáján dr. Perner Ferenc.

– Az 1995-ös év fordulópontot jelentett a hazai veseátültetés történetében, mivel megnyílt a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti klinikája. Emellett Szegeden (1979), Debrecenben (1991) és Pécsett (1993) az ottani orvostudományi egyetemeken is folyik veseátültetés.

– Az első hazai szívátültetést a pécsi származású Szabó Zoltán professzor végezte el 1992-ben Budapesten, az első sikeres májátültetést 1995-ben végezték a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján.

– Pécs 1998-ban debütált: hasnyálmirigy-átültetést ekkor végzetek előszőr Magyarországon a pécsi klinikán, Kalmár Nagy Károly vezetésével.

Előnyben az élődonoros szervcserék

Mint ismert, az első hazai élődonoros májátültetés sajnos nem hozta meg a kívánt eredményt – a beteg kislány, Rebeka egyéb szövődmények miatt meghalt –, ám újabb hasonló műtétre készül a budapesti klinika. Kalmár Nagy Károly kérdésünkre megerősítette, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint mind a vese, mind pedig a máj esetében jóval jobbak a transzplantáció esélyei akkor, ha élő donortól kap szervet – máj esetében egy lebenyt – a beteg. Az élő szerv ugyanis sokkal jobb kondícióban kerül át a szervezetébe. Az elhunyt életfontosságú szerveit ugyanis felettébb megviseli a haláltusa, mivel a szervezet az utolsó pillanataiban minden tartalékait bevetve, csúcsra járatva dolgozik. A családon belüli szervfelajánlás azonban a kölcsönös félelmek miatt Magyarországon nem gyakorlat. S nem mindig a felajánló hiányzik. Olykor féltve hozzátartozóit, a beteg sem fogadja el a szülőtől, testvértől e tálcán kínált lehetőséget.

– Az 1995-ös év fordulópontot jelentett a hazai veseátültetés történetében, mivel megnyílt a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti klinikája. Emellett Szegeden (1979), Debrecenben (1991) és Pécsett (1993) az ottani orvostudományi egyetemeken is folyik veseátültetés.

– Az első hazai szívátültetést a pécsi származású Szabó Zoltán professzor végezte el 1992-ben Budapesten, az első sikeres májátültetést 1995-ben végezték a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján.

– Pécs 1998-ban debütált: hasnyálmirigy-átültetést ekkor végzetek előszőr Magyarországon a pécsi klinikán, Kalmár Nagy Károly vezetésével. Előnyben az élődonoros szervcserék Mint ismert, az első hazai élődonoros májátültetés sajnos nem hozta meg a kívánt eredményt – a beteg kislány, Rebeka egyéb szövődmények miatt meghalt –, ám újabb hasonló műtétre készül a budapesti klinika. Kalmár Nagy Károly kérdésünkre megerősítette, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint mind a vese, mind pedig a máj esetében jóval jobbak a transzplantáció esélyei akkor, ha élő donortól kap szervet – máj esetében egy lebenyt – a beteg. Az élő szerv ugyanis sokkal jobb kondícióban kerül át a szervezetébe. Az elhunyt életfontosságú szerveit ugyanis felettébb megviseli a haláltusa, mivel a szervezet az utolsó pillanataiban minden tartalékait bevetve, csúcsra járatva dolgozik. A családon belüli szervfelajánlás azonban a kölcsönös félelmek miatt Magyarországon nem gyakorlat. S nem mindig a felajánló hiányzik. Olykor féltve hozzátartozóit, a beteg sem fogadja el a szülőtől, testvértől e tálcán kínált lehetőséget. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!