Közélet

2006.02.25. 15:20

Lakásmaffia: ügyvédek a vádpadon

Baranya | Január elsejétől módosult az ingatlan-nyilvántartás szabályozásáról szóló törvény, ami néhány másik intézkedéssel együtt a lakásmaffia elleni hatékonyabb fellépést segíti elő. A törvénymódosítás néhány esetben legfeljebb szépségtapasz, főleg azoknál az ügyvédeknél, akik vétlenül kerülnek bele ebbe a körbe. Aztán együtt ülnek, évekig, a vádlottak padján a tényleges bűnözőkkel.

BAMA

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény megváltoztatása, a lakásmaffia-ügyek tekintetében azért is érdekes, mert megfogalmazása szerint a bűncselekmények megelőzésében jelentős szerep hárul az ügyvédekre és a közjegyzőkre. Tudniillik az ingatlanügyek nem érvényesek az egyik vagy másik szereplő – jogász, közjegyző – ellenjegyzése nélkül. Csakhogy a rendtartásban szerepel egy olyan kitétel is, hogy az ügyvédnek az úgynevezett nyilatkozati elvet kell követnie. Tehát azt kell elfogadnia, amit az ügyfél mond. Persze, nem hamis kivonatokról, manipulált nyilatkozatokról van szó. A lakásmaffia egyszerűen figyel: ki mennyit iszik, beleszórja-e az életét a játékgépbe stb. Aztán felajánl valamilyen összeget, majd megállapodnak. A szerződést elkészíttetik az ügyvédnél. Dr. Dicső István, a Pécsi Ügyvédklub elnöke momentán két kollégáját védi ilyen ügyben. Az egyik három éve húzódik, helyi kamarai elmarasztaló, országos kamarai felmentő nyilatkozattal. A másik két éve tart, első fokon felmentő bírói ítélettel. A lakásmaffia szereplőit közben jogerősen elítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!