Egyéb

2006.03.02. 14:00

Filmes kaják, kajás filmek

Szellemi táplálék vagy ehető csemege? A Lucullus Baráti Társaság válasza: mindkettő! Előbbi a vetítőteremben, utóbbi az előtérben. Az ínyencklub ismét rendhagyó eseménnyel állt elő.

Rados Virág

Jó ötlet a klubgazda fiataloktól a szombat délutáni I. Lucullusi Mozifiesta. A Lucullus Baráti Társaság ifjú ínyencei az Örökmozgó Filmmúzeumba várták a nagyérdeműt. Akadt, aki gyarló módon be sem ült a filmekre, hanem rögtön az asztalokhoz settenkedett. Volt miből falatozni. A terítékhez Pécsi Ildikó túrós rétese, Marcello Mastroianni mártásai és Juliette Binoche csokoládéja csalogatta oda a haspókokat. Három „evős” film fogásai.

András Ferenc rendezte a Veri az ördög a feleségét, Marco Ferreri A nagy zabálást, és Lasse Hallström a Csokoládét. Ferreri már csak az örök rendezői székből figyelheti hódolóit, Hallström túl elfoglat, hogy részt vegyen efféle gasztropartikon, ám a direktorok közül András Ferenc eljött örvendezni, hogy harmincéves moziján még mindig ellágyulnak az emberek. Másfajta ellágyulás történt az asztaloknál, köszönhetően az étkek honi mestereinek. Volt, akibe az utolsóként feltálalt rétes már bele sem fért. Hazavitte csomagolva. Hogy ők mire ébredtek éjszaka? Arra, hogy valamit azonnal meg kell enniük. Hát persze: a túrós rétest.

Pécsi Ildikó túrós rétese
(András Ferenc: Veri az ördög a feleségét)
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg margarin, 2 dl langyos tej, ízlés szerint cukor, pici só, 2 db tojássárgája
töltelék: 1 kg túró, 15 dkg mazsola, 30 dkg cukor, 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A hozzávalókat masszává gyúrjuk, melegen kelesztjük.
2. Az asztalra terített fehér abroszon lassan, fokozatosan kinyújtjuk, amíg a tészta le nem lóg az asztalról.
3. Föltekerjük, előmelegített sütőben 40-45 percig, 170-180 fokon megsütjük
(Recept: Horváthné Doman Magdolna, Gesztenyés Kert étterem, Szécsény)

Marcello Mastroianni mártásai
(Marco Ferreri: A nagy zabálás)
Paradicsomos, padlizsános penne
Hozzávalók: 0,5 kg penne, 0,1 kg padlizsán, 0,2 kg paradicsom, 2 db újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 0,1 l fehérbor, 5 dkg parmezán, 2 szál bazsalikom, 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
1. A padlizsánt forró olajban elősütjük, majd a serpenyőből kivéve félretesszük.
2. A maradék olajban megpirítjuk a feldarabolt fokhagymát és a meghámozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, gyenge lángon pároljuk, amíg megpuhul.
3. A pennét  fogkeményre főzzük, leszűrjük, hozzáadjuk a paradicsomot, bazsalikommal fűszerezzük. Hozzáöntjük a fehérbort és az egészet összeforraljuk.
4. A legvégén hozzáadjuk az elősütött padlizsánt. Tálalásnál olívabogyót, parmezánt és bazsalikomlevelet teszünk rá
(Recept: Malomtó Étterem, Budapest)

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Fotó: Kallus György
[/caption]Juliette Binoche csokoládéja
(Lasse Hallström: Csokoládé)
Arányok: kakaóvaj: 35 százalék, kakaó: 25-27 százalék (elérheti a 92 százalékot is), cukor: a fennmaradó mennyiség
ízesítők lehetnek: vanília, chili, marcipán, fekete málna töltelék fekete vagy fehér borssal fűszerezve, tejszín, gyümölcscukor
Elkészítés:
Az összetevőket hosszan kell érlelni, és persze ismerni kell a csokoládékészítés egyéb fortélyait. Figyelem! A csokoládékészítés speciális technikával zajlik, otthon sajnos szinte kivitelezhetetlen.
(Forrás: Bakos László, Bakos Cukrászat, Budapest)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!