Hírek

2005.09.27. 00:00

Ikerpár kerülhet az élre

Két jobboldali párt alakít kormányt Lengyelországban a választások után. A hatalom élére akár egy ikerpár is kerülhet.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az ikreket csak egészen közelről lehet megkülönböztetni. Érdekes helyzet alakulna ki, ha egyikük kormányfő, a másik pedig államfő lenne.
[/caption]A Jog és Igazságosság (PiS) párt nyerte meg a lengyelországi parlamenti választásokat. Második helyen végzett az ugyancsak ellenzéki, jobboldali liberális Polgári Platform, őt követi az eddig kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség. Várhatóan jobboldali koalíciós kormány alakul Lengyelországban. A két jobboldali győztes párt koalíciója a 460 fős alsóházban legkevesebb 300 mandátummal rendelkezik.

A választási részvétel nem végleges adatok szerint rendkívül alacsony, 38,3 százalékos volt. Ez a legrosszabb arány 1989 óta. A parlamenti választások befejeztével azonnal megkezdődött az elnökválasztási kampány: két hét múlva köztársasági elnököt választanak a lengyelek. Jaroslaw Kaczinsky, a vasárnapi győztes párt kormányfőjelöltje felhívta a voksolókat ikertestvére támogatására. Hozzátette: ha testvére lesz a befutó, akkor ő nem vállalja a miniszterelnökséget; furcsa lenne, ha az állam- és a kormányfőt nehezen lehetne megkülönböztetni egymástól.

Megfigyelők úgy vélik: a jobboldali győzelem nyomán az állam erejét erősíteni kívánó erők határozhatják meg az új kormány programját; a kisebbik partnernek várhatóan le kell mondania több privatizációs elképzelésről. A legerősebb ellenzéki párt az eddig kormányzó, botrányai is visszaélései miatt népszerűtlenné vált Baloldali Demokrata Szövetség lesz. Ez a párt csak 11 százalékot kapott, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy teljesen sikerült megfiatalítania vezetését. Néhány hónapja még az fenyegette őket, hogy kimaradnak a parlamentből, most viszont félszáz képviselőt küldhetnek az alsóházba.

A parlamenti erőviszonyokat befolyásolja, hogy bekerült a törvényhozásba két szélsőséges csoport. A parasztmozgalmakat egyesítő Önvédelem számos törvénysértő akciójával keltett feltűnést. A másik csoport képviselőjelöltjei között neonáci, rasszista fiatalok is voltak. Tekintve azonban, hogy a jobboldali szövetség szavazatai együttesen sem teszik ki az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmadot, egyes esetekben szükségük lesz ellenzéki voksokra is.

Az őszi elnökválasztás legnagyobb esélyese

Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, Lech a főváros konzervatív főpolgármestere. Támogatottságához jelentősen hozzájárulhat, hogy júniusban engedélyezte a „normalitás parádéját”, amellyel az Összlengyel Ifjúság nevű szélsőjobboldali szervezet egy melegfelvonulásra válaszul azt kívánta bizonyítani, hogy a lengyelek többsége heteroszexuális. A jobboldali-populista Lengyel Családok Ligájának (LPR) elnökjelöltjeként Kaczynski a gyülekezési jog szelektív alkalmazásával, a melegek rovására szerezte meg a jobboldal egységes jelöltjének pozícióját. A tíz elnökjelölt között messze az élen, 26 százalékon áll. A jobboldal mostani és várhatóan még tovább erősödő előretörése magabiztosabb lengyel politizáláshoz vezethet az Európai Unióban, s feszültebbé teheti Lengyelország viszonyát mind Németországgal, mind pedig Oroszországgal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!