Hírek

2005.10.11. 00:00

Még hónapokig rács mögött

Az előző közbeszerzési pályázat vesztese megtámadta a döntést, ezért három hónappal később indul a rekonstrukció.

Tóth Tímea

„Elkészültek a tervek, nyáron vagy ősz elején megkezdődik a budavári Mátyás-templom rekosntrukciója.” Ezt Bozóki András kulturális miniszter jelentette ki május utolsó napján a Nagyboldogasszony-templom köré felhúzott fémállványzat előtt, amelyen azóta is büszkén hirdetik a statikai, lézeres vizsgálatok, a régészeti feltárások lezárulását a színes képekkel illusztrált tablók. A turisták kíváncsian olvasgatják a táblák kínálta információkat, és közben fürkészik a templomot. Valószínűleg a munkásokat keresik, vagy bármi nyomát annak, hogy megkezdődött a hatalmas feliratokkal hirdetett felújítás. Pedig ebédidőben jóízűen falatozó, kantáros nadrágos férfiakat igenis látni, csakhogy nem a templomnál. Hanem a romokban heverő Szentháromság-szobornál. Közvetlenül az óriási daru alatt üldögélnek az emberek, körülöttük pedig kövek hevernek szerteszét. – Tíz napja kezdtük a felújítást itt a szobornál. Azt nem tudom, hogy a templomot is mi csináljuk-e – veti oda két falat között az egyik ebédelő munkás.

A Mátyás-templom rekonstrukcióját a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) irányítja. A kormány által finanszírozott beruházás tervezett költsége 3,7 milliárd forint. Várható időtartama négy év. A munkát azért nem kezdték meg eddig, mert a beruházást lebonyolító szervezet kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás a vártnál tovább tartott. A tender vesztese ugyanis megtámadta a döntést. – Három hónapos csúszásban vagyunk a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt. Erre nem számítottunk – ismerte el Ács Tamás, a NKÖM gazdasági helyettes államtikára. – Ezen a héten írjuk ki a kétfordulós kivitelezési pályázatot. Ennek decemberben lesz meg az eredménye. Ha azt nem támadja meg a vesztes, akkor a templom belsejében decemberben megkezdődhet a munka. A külső rekonstrukció pedig a fagyok után, tavasszal indulhat meg – tette hozzá az államtitkár.

A Mátyás-templomot az 1960-as évek óta nem újították fel, a második világháború után csak itt-ott foltozgatták. Az utóbbi években ezért életveszélyessé vált.  Jövőre minden részletre kiterjedő rekonstrukcióba kezdenek, a kváderkövek helyreállítása mellett a fa, fém, üveg, textil és kerámia berendezési tárgyakat is eredeti formájukban állítják vissza. A tervek elkészítésénél Schulek Frigyes templomra vonatkozó hagyatékát is figyelembe vették. A munka kezdetéig októbertől korlátozott nyitva tartás mellett látogatható a Mátyás-templom, naponta 9 és 16.30 között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!