Hírek

2006.01.27. 16:39

Felderítésben a tubesi helyszín rosszabb

Felderítés szempontjából mintegy 15-20 százalékkal rosszabb a tubesi helyszín a NATO-radar számára, mint a korábban tervezett Zengő-csúcs. Mindezt Kurucz István ezredes, a Honvédelmi Minisztérium légvédelmi fejlesztési programirodájának a vezetője fejtette ki az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának ülésén.

Sz. Sz.

Kurucz István hozzátette, ha a Tubesen épül fel a radar, a minimális NATO-követelményeket teljesíteni lehet ugyan, de a kis magasságú felderítés szempontjából rosszabb a helyszín. Az ezredes beszámolt arról, hogy a sugárbiológiai kutatóintézet vizsgálata szerint a radar a lakosságra nézve nem okoz veszélyt. Illés Zoltán fideszes honatya úgy vélekedett: mivel természetvédelmi területről van szó, és a sugárzás kérdésében nincs megnyugtató válasz. Elmondta: a miniszterelnök úgy csinál, mintha megoldották volna a NATO-radar kérdését. Ha nincs is sugárzási, vagy környezetvédelmi probléma, a helyi lakosságot be kellett volna vonni a folyamatba – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!