Hírek

2006.01.27. 17:25

Alapítványi ötletek a háttérben

Kampányidőszakban megnő a pártalapítványok szerepe: gyakran az egymilliárdos állami pénzzel segített agytrösztök állnak a politikusi ötletek mögött.

Tibay Gábor

A kampányokat közvetlenül nem finanszírozhatják, de a választási előkészületekben mégis kulcsszerepük lehet a pártalapítványoknak, amelyek idén több, mint egymilliárd forintból gazdálkodhatnak. A parlament által meghatározott elvek alapján – lásd keretes írásunkat – egymilliárd 120 millió forint jut ebben az évben a szervezeteknek. A költségvetési törvény 2006-ra az MSZP-hez kötődő Táncsics Mihály Alapítványnak 461, a fideszes Polgári Magyarországért Alapítványnak 430, az MDF-es Antall József Alapítványnak 119, az SZDSZ Szabó Miklós Szabadelvű Alapítványának pedig 110 millió forintos támogatást biztosít. Az összeg egyébként a költségvetés szavazása során idén néhány millióval minden párt esetében nőtt.

A pártok által létrehozott „civil” szervezetek a 2003-as törvény szerint ismeretterjesztő, oktatási, tudományos és kutatási feladatokkal foglalkozhatnak. Kumin Ferenc politikai elemző szerint éppen az utóbbi két funkció miatt lehetnek rendkívül fontosak választási években: mint mondja, az alapítványok „agytrösztök”, tudásbázisok, mégpedig minden „idealisztikus megfogalmazás” ellenére a pártok szolgálatában. A kampányidőszakokban az alapítványi szakértők olyan háttéranyagokkal szolgálhatnak pártjaiknak, melyekkel kapcsolatos finomabb kutatásokat, részletes elemzéseket a közvéleménykutató cégek nem végeznek el. A politológus szerint a pártok választási üzeneteinek kialakítása, egy-egy meglepő bejelentés mögött is érzékelhető az alapítványi szakértők háttértevékenysége. Már csak azért is, mivel a kampánystábok a napi rutin, a pártmunka mellett legtöbbször képtelenek eredeti ötleteket, igazán figyelemfelkeltő gondolatokat megfogalmazni. Az már más kérdés – mondta lapunknak Kumin Ferenc – hogy az alapítványi szakemberek háttérmunkáját pártjuk ismert politikusai legitimálják azzal, hogy „nevükre veszik” az ötleteket.

A pártalapítványok a kampányt közvetlenül nem finanszírozhatják – nem is teszik, már csak azért sem, mert e szervezetek gazdálkodása viszonylag könnyen nyomon követhető. A pártok – így a politológus – nem vállalják fel az esetleges lebukással várható támadási felületet és hatalmas presztízsveszteséget sem.

Alapítványi háttérmunka: minden szentnek...

A pártalapítványokról 2003-ban döntött a parlament Dávid Ibolya MDF-elnök javaslatára, szokatlan négypárti egyetértéssel. A szervezetek képviselőarányosan, az éves képviselői alapdíjat kiindulópontként véve kapnak állami támogatást. A közpénzekből csak azon pártok szervezetei részesülhetnek, melyek az Országgyűlésbe kerültek. Az alapítványok kérdése komoly vitát váltott ki a jogszabály születése idején: egyesek szerint ezzel a pártok belenyúlnak a civil szektor életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!