Friss hírek

2006.01.30. 15:41

Kenyeres Bálint Sundance-különdíjjal tér haza

Kenyeres Bálint Before Dawn című filmjét bemutatták az USA egyik legnagyobb független filmes seregszemléjén, a Sundance fesztiválon, ahonnan egy jelentős különdíjjal térhet haza a rendező.

BAMA

A fesztivál rövidfilmes kategóriájának zsűrije az úgynevezett Tisztelereméltóként Említett Rövidfilmes különdíjával jutalmazta a magyar rendezőt és filmjét.

A Before Dawn tavaly már szép sikerrel szerepelt a Magyar Filmszemlén is, ahol ugyncsak a rövidfilmes kategóriában nemcsak a legjobb rendezésnek, de a legjobb operatőrnek járó díjat is elnyerte (Erdély Mátyás). A Cannes-i Filmfesztivál tavalyi programjában is szerepelt az alkotás, ott azonban "csak" a rövidfilmes kategória legjobb filmjének járó díjra való jelölésig jutott el.

A sikereket tovább halmozva a hét végén a francia Angers-ben megrendezett Premiers Plans filmfesztiválom a Before Dawn című alkotás elnyerte az ARTE kulturális televízió díját, valamint két nappal korábban, csütörtökön az olaszországi Triesztben, a város sorrendben 17. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztiválján is elismerő oklevélben részesült.

Az 1981-ben Robert Redford által alapított Sundence fesztivál egyik alapelképzelése az volt, hogy fricskát mutasson Hollywoodnak, azóta azonban már önmagában is az egyik legjelentősebb független filmes intézménnyé nőtte ki magát. A Sundance fesztiválon most először vett részt magyar film, s Kenyeres Bálint alkotása nemcsak amerikai, de spanyol és ír alkotók filmjeivel szerepelt egy kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!