Közélet

2006.02.02. 10:00

Nem lesz fapados az új reptér

Pécs-Pogány | Óriási ütemben folyik a pécs-pogányi reptér fejlesztése és megindult a jegyfoglalás is a március 26-án induló, a világ minden tájával kapcsolatot teremtő Pécs–Bécs menetrend szerinti járatokra. A repülőtér benépesedése felkeltette a taxitársaságok érdeklődését is.

Kaszás Endre - Dunántúli Napló

– Az első körben a német városok, illetőleg Lengyelország iránt mutatkozik kiemelt érdeklődés, de más járatokra is történtek már konkrét foglalások – számolt be a fejleményekről Vétek Jánosné, a Tensi Tours pécsi irodájának vezetője, aki egyben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalomért is felelős alelnöke.
A szakember elmondta, hogy az Austrian Airlines már ismert árai nagyjából a Budapestről induló járatok tarifáinak felelnek meg Európa városaiba, vagy a tengerentúlra. Hangsúlyozta, hogy nem fapados árakról van szó, a hagyományos légiforgalomban viszont kimondottan versenyképesek lehetnek a kiajánlások, hiszen a Pécsről indulók mentesülnek a fővárosi oda-visszaút költségétől és időigényétől.
A Pécs-Bécs jegy szembetűnően magas áráról szólva Vétek Jánosné elmondta, hogy önmagában a két város közötti célforgalom nem lehet életképes, az osztrák légitársaság célja eleve az, hogy a térségből minél több embert irányítson a világ különböző országaiba induló, nagy forgalmú járataira. Ebből fakad a tarifák közötti különbség.
Lapunk érdeklődésére Ács Gyula, a Repülőteret Működtető Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy párhuzamosan zajlik a korszerű közműellátás kiépítése, illetve a terminál épületének kialakítása. Utóbbinál már a meteorológiai állomásnak és a légiirányító szolgálatnak helyet adó toronyban folynak a munkálatok. Készül a repteret az 58-as úttal összekötő út az új forgalmi csomóponttal, a létesítmény belső úthálózata, és egy 60 állásos parkoló is.
A március végi indulás felkeltette a taxitársaságok figyelmét is. Ezzel kapcsolatban Ács Gyula úgy tájékoztatott, hogy a cég maga is beszerzett egy 15 személyes mikrobuszt az önkormányzati, és más VIP vendégek szállítására. A társaság álláspontja, hogy a „pesti szindróma”, az utasok megkopasztásának elkerülése érdekében csak azokat a társaságokat engedik be a reptérre, amelyek vállalják a közösen kialakított, és folyamatosan figyelemmel kísért, egységes tarifarendszer alkalmazását.

Repülőjegyárak Pécsről

Az Austrian Airlines tarifái néhány, márciustól Baranyából is elérhető városba

Berlin: 41.700 Ft.

Hamburg: 41.700 Ft.

Frankfurt: 41.700 Ft.

Róma: 41.600 Ft.

Milánó: 41.600 Ft.

München: 37.600 Ft.

Stuttgart: 42.600 Ft.

Varsó: 42.600 Ft.

Brüsszel: 66.700 Ft.

Helszinki: 52.600 Ft.

London: 45.100 Ft.

Stockholm: 42.600 Ft.

New York: 129.000 Ft.

Bécs: 51.000 Ft.

Az árak nem tartalmazzák a foglalási díjat, és a városonként különböző reptéri illetéket.

Német érdeklődő a szállodafejlesztésre

Egy német befektető érdeklődik a kertvárosi Fellbach lakónegyedbe tervezett esetleges szállodafejlesztés iránt. Pentz Mihály, a programot bonyolító Pentz Kft. vezetője elmondta, hogy a német érdeklődő – aki már egy harkányi szállodafejlesztési programban is érdekelt – kérésére ezekben a hetekben készítik el a részben a repülőforgalom élénkülésére alapozó beruházásnak, illetőleg a szálloda működtetésének gazdasági elemzését. A befektető a tervek ismeretében dönt arról, hogy bekapcsolódik-e a projektbe.

Berlin: 41.700 Ft.

Hamburg: 41.700 Ft.

Frankfurt: 41.700 Ft.

Róma: 41.600 Ft.

Milánó: 41.600 Ft.

München: 37.600 Ft.

Stuttgart: 42.600 Ft.

Varsó: 42.600 Ft.

Brüsszel: 66.700 Ft.

Helszinki: 52.600 Ft.

London: 45.100 Ft.

Stockholm: 42.600 Ft.

New York: 129.000 Ft.

Bécs: 51.000 Ft.

Az árak nem tartalmazzák a foglalási díjat, és a városonként különböző reptéri illetéket. Német érdeklődő a szállodafejlesztésre Egy német befektető érdeklődik a kertvárosi Fellbach lakónegyedbe tervezett esetleges szállodafejlesztés iránt. Pentz Mihály, a programot bonyolító Pentz Kft. vezetője elmondta, hogy a német érdeklődő – aki már egy harkányi szállodafejlesztési programban is érdekelt – kérésére ezekben a hetekben készítik el a részben a repülőforgalom élénkülésére alapozó beruházásnak, illetőleg a szálloda működtetésének gazdasági elemzését. A befektető a tervek ismeretében dönt arról, hogy bekapcsolódik-e a projektbe. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!