Hírek

2006.02.09. 00:00

A munkaerőpiac nyugodt maradt az unióban

Az Európai Bizottság két évet átfogó jelentése megállapítja, hogy az új tagállamokból érkező munkavállalók száma nem jelentett veszélyt az uniós munkaerőpiacra, nem okozott sehol sem munkaerő-piaci zavarokat, nem szorította ki sehol sem a honos állampolgárokat.

BAMA

Az új tagországok polgárai legnagyobb létszámban az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Írországban vállaltak munkát. A legnépszerűbbnek bizonyult államokban sem érte el azonban az új tagállamokból érkezők aránya a helyi munkaképes korú lakosság 2 százalékát. A bizottság jelentése utal arra, hogy az új tagállamokból származó munkavállalók alkalmazása kedvező hatással volt a befogadó országok gazdaságára. Az Európai Bizottság jelentése alapján Magyarországnak továbbra is az a határozott álláspontja, hogy a korlátozásokat fenntartó tagállamoknak minél hamarabb felül kell vizsgálniuk eddigi gyakorlatukat, és május 1-jével meg kell nyitniuk munkaerőpiacukat a magyar munkavállalók előtt. Egyenlő esélyű hozzáférést kell adni a régi és új tagállamok polgárainak az egészségügyi és szociális ellátórendszerekhez  is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!