Hírek

2006.02.12. 18:19

Újabb harc a nyugdíjasokért

Még a héten döntene a 14. havi nyugdíjról a Fidesz. A védekező pozícióba kényszerülő MSZP „észérveket” keres az elutasításra.

Tibay Gábor

A Fidesz azt szorgalmazza, még a jelenlegi parlament döntsön Orbán Viktor pártelnök által javasolt 14. havi nyugdíjról.  Minderről Áder János, a párt frakcióvezetője beszélt tegnap. A politikus azt közölte: a Fidesz elkészült a plusz járandóság bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatával, ezért azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés utolsó ülésén döntsön is a beadványról. Mindehhez az ellenzéki párt ma rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezi.

 A részletekről szólva Áder János elmondta: javaslatuk szerint a 14. havi nyugdíjat a 13. havihoz hasonlóan vezetnék be, azaz 2006 és 2010 között évente plusz egy heti nyugdíjat fizetnének ki. A frakcióvezető a párt hirtelen előterjesztését azzal indokolta, hogy a tervezet elfogadása garantálná a választási eredménytől függetlenül a többletpénz bevezetését. Áder János úgy vélte: a kormányzati oldal 14. havi nyugdíjjal kapcsolatos ellenállása már csak azért is meglepő, mivel a 13. havi nyugdíjról nagy egyetértésben döntött a parlament, továbbá az elmúlt évek áremelései is indokolják a nyugdíjasoknak adandó további segítséget.
Mindezzel az ellenzéki párt vélhetően a kezdeményezést kívánja átvenni, ráadásul a szocialistákat nyilvánvalóan érzékenyen érinti, hogy a Fidesz a hagyományosan baloldali bázisnak vélt nyugdíjasok felé nyitott. A nagyobbik kormánypárt nincs könnyű helyzetben: a Fidesz javaslatát kampány lévén nem fogadhatja el, ha azonban nem támogatja az indítványt, politikai ellenfelei azzal fogják támadni, az idősek kárára utasította el a nyugdíjasoknak adandó pluszpénz ötletét. Ennek megfelelően a szocialisták a fideszes javaslat „légből kapott voltát” igyekeznek számokkal alátámasztva bizonyítani. Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese egyszerűen választási blöffnek minősítette a Fidesz javaslatát. Azt mondta, a szocialisták az Országgyűlés által már elfogadott nyugdíjkorrekciós program keretében jobbat ajánlanak ennél. Szekeres elutasítva a Fidesz felvetését leszögezte, nem fogják támogatni „egy igazságtalan rendszer konzerválását”. Hozzáfűzte: a 13. havi nyugdíj  bevezetésével az elmúlt években mindenkinek emelték a nyugdíját, de azoknak a nyugdíjasoknak hátrányát is csökkenteni kell, akik 1988 előtt, illetve az 1990-es évek közepén mentek nyugdíjba és nagyon alacsony az ellátásuk.
A Fidesz indítványát Batiz András kormányszóvivő úgy kommentálta: jól hangzó ígéret a 14. havi nyugdíjra vonatkozó javaslat, ám nincs meg a pénzügyi fedezete. Szerinte a Fidesz javaslatával szemben a kabinet nyugdíjkorrekciós lépései megfelelőek a rendszer igazságtalanságainak mérséklésére. A kormányszóvivő hozzátette, az elkövetkező öt évben végrehajtandó lépésekre megvan a fedezet, mai értéken 130 milliárd forint.

Orbánhoz küldik a nyugdíjasokat

Korózs Lajos (MSZP), az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára szombaton arra szólította fel a nyugdíjasokat, küldjenek nyugdíjszelvényeket Orbán Viktornak, azért, hogy így demonstrálják az ellátás növekedését. Az államtitkár szerint az átlagnyugdíj az elmúlt négy évben 38 ezer forintról 56 ezer forintra nőtt. A szocialista politikus azt mondta: a Fidesz „egy kicsit madárnak, egy kicsit szenilisnek” nézi az időseket. Szerinte ugyanis az ellenzéki párt azt várná el az idősektől, három havi járandóságukról mondjanak le egy havi pluszpénzért.

                                                                                         

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!