Hírek

2006.02.15. 07:00

Életjáradék: nem árt az óvatosság

Sok nyugdíjasnak jelenthet nagyobb anyagi biztonságot a lakásukért felajánlott életjáradék. Azonban nem mindegy, hogy milyen áron. Fontos, hogy az idősek tisztában legyenek azzal, hogy mit tartalmaz a szerződés.

Tóth Marcella

Egyre több idős ember érdeklődik a lakásért életjáradék programról. Ennek lényege, hogy a nyugdíjasok lemondanak az ingatlanuk tulajdonjogáról, cserébe egy összegű előleget, valamint életük végéig havi életjáradékot kapnak. A szerződő használati joga megmarad, vagyis lakásában lakhat élete végéig. Azt azonban nem árt tudni, hogy a szerződés nem bontható fel, azaz nem lehet visszakapni az ingatlan tulajdonjogát.

A konstrukcióra egyedülálló idősek, házaspárok és élettársak is jelentkezhetnek. Alapvető feltétel, hogy az ingatlan per- és tehermenetes legyen, illetve, hogy százszázalékosan az igénylő tulajdonában legyen. A lakást nem örökölhetik a családtagok. Ezért mindenképpen alaposan meg kell fontolni a döntést, mielőtt valaki szerződést köt valamelyik szolgáltató céggel vagy önkormányzattal.

A konstrukciót először a Budapesten a XIII. kerületi Önkormányzata indította el 1997-ben. Azóta számos fővárosi kerület követte a példáját. A vidéki városok közül pedig Székesfehérvár 2001 július 1-től, Tatabánya Önkormányzatánál pedig 2005 november végétől érhető el a lakásért életjáradék program. Ma már azonban nem csak a helyhatóságok foglalkoznak a konstrukcióval, hanem két magáncég is.

Az OTP Életjáradék Zrt. az idei év elején indította el a lakásért életjáradék konstrukciót. Januártól még csak a fővárosban, azonban várhatóan március végén már vidéken is jelentkezhetnek az idősek. A cég már megkezdte a szerződéskötéseket, több mint száz jelentkezővel – tájékoztatta lapunkat Hajnal László, a cég munkatársa. A Banknál feltétel, hogy a szerződő 65 év feletti legyen. A felajánlható ingatlannak legalább 30 négyzetméteresnek és másfél szobásnak kell lennie, valamint a forgalmi értékének nagyobbnak kell lennie mint 6 millió forint. További feltétel, hogy a lakás komfortos vagy összkomfortos legyen. Az egyösszegben kifizetett előleg mérték 0, 5, 10, 15 és 20 százalék lehet. Ez utóbbi csak akkor kérhető, ha a szerződő lemond az adott ingatlan használati jogáról. Ezt a bank csak akkor ajánlja, ha a nyugdíjas több ingatlannal rendelkezik vagy otthonba költözik. A bank fizeti az a lakásbiztosítás, a közös költség nem fogyasztásfüggő részét és az ingatlanban felmerülő karbantartási munkákat. A havi életjáradék összegét évente az inflációval növelik. Egy 75 éves ügyfél az előleg mértékétől függően 80-112 ezer forintot kaphat havonta az OTP Életjáradék Zrt.-nél, melynek összegét évente az infláció mértékével növelnek.

A Hild Csoport 2005 nyarán kötötte meg az első szerződéseit. Ennél a cégnél is a 65 év a legalsó korhatár. A lakás értékének meg kell haladnia az 5 millió forintot. Ennél a cégnél is 20 százalék a legnagyobb kifizethető előleg, melynek összege nincs maximalizálva. A vállalat fizeti a lakásbiztosítást, a közös költséget és a karbantartást. A cég elsősorban a budapesti, illetve Pest megyei piacra koncentrál – monda el lapunknak Földeák Gábor, a cég marketingvezetője. Jelenleg több száz ügyfelük van a szerződéskötés szakaszában. A Hild Csoportnál egy 76 éves egyedülálló hölgy, 17 millió forint értékű ingatlannal, 20 százalék előleg kifizetése mellett 84 ezer forint havi járadékra számíthat.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete arra hívja fel a leendő ügyfelek figyelmét, hogy tanulmányozzák át alaposan a szerződést. Kiemelten azokat a pontokat, amelyekben arról esik szó, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a szolgáltató nem fizeti a havi életjáradékot. Ügyelni kell arra, hogy a szerződés biztosítsa, ebben az esetben a tulajdonjog visszaszáll az eredeti tulajdonosra. Figyeljenek arra is, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szerepeljen, hogy az eredeti tulajdonost haláláig használati jog és életjáradéki jog illeti meg. A tulajdoni lapon a szerződő feleken kívül harmadik fél neve ne szerepeljen.

Mivel a lakásért-életjáradék tevékenység üzletszerű végzése tartalmaz bizonyos jelzálog- és biztosítási elemeket is, a Felügyelet kívánatosnak tartja az egyértelmű szabályozást és ellenőrzést biztosító jogszabályi háttér kialakítását. Ezért kezdeményezni fogja a hatályos jogszabályok olyan módosítását, hogy az életjáradéki szerződést kötő szolgáltatók tevékenységéhez a személyi és tárgyi feltételek, a minimálisan szükséges fedezeti- és tőketartalékok meghatározottak legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!