Friss hírek

2006.02.16. 07:43

Megállapodtak a sárospataki könyvek sorsáról

Az Oroszországból Magyarországra visszakerülő sárospataki református kollégiumi kötetek állagmegóvásra az Országos Széchényi Könyvtárba kerülnek. A nagyközönség március 1-től június közepéig tekintheti meg az "elszármazott" gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeumban - egyebek mellett erről írtak alá jegyzőkönyvet a kormány és a református egyház képviselői szerdán Budapesten.

BAMA

A jegyzőkönyv azokat a feladatokat rögzíti, amelyek a második világháború során a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerülete Sárospataki Református Kollégiuma Könyvtárából "elszármazott" és a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban őrzött könyvek hazahozatala után lesznek esedékesek - tájékoztatta a kulturális tárca az MTI-t.

A dokumentumot Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára, Gémesi Ferenc, a külügyi tárca helyettes államtitkára és Csomós József református püspök látta el kézjegyével.

A könyvek állapotfelmérés és állagmegóvás céljára az Országos Széchényi Könyvtárba kerülnek. A tervek szerint a gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeumban 2006. március 1-től június közepéig tekintheti meg a közönség. A kiállítás után a gyűjtemény hazakerül jogos tulajdonosához, a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerülete Sárospataki Református Kollégiuma Könyvtárába - tartalmazza a kulturális minisztérium közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!