Hírek

2006.03.01. 15:21

Köszönöm Oroszország, köszönöm elnök úr!

Kiállítás nyílt a sárospataki könyvekből. Putyin találkozott a parlamenti pártok vezetőivel.

Csák Elemér

Háromszor kezdte el beszédét Gyurcsány Ferenc csütörtök délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kormányfő ugyanis egy latin mondással indított, amit az ifjú orosz tolmács számára ismeretlen magyar szavaknak vélt, s leblokkolt. A miniszterelnök pedig le is fordította a szállóigét - „Minden könyvnek megvan a maga sorsa” - , majd úgy folytatta: vonatkozik ez a hazakerült sárospataki kötetekre is. A könyveket bemutató kiállítás megnyitóján Gyurcsány Ferenc örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a két ország úgy döntött, továbblép a nemzeti a nemzeti fájdalmakon, sérelmeken és egy új jövőt épít.

Vlagyimir Putyin, aki hivatalos látogatáson két napon át tartózkodott Budapesten, örvendetesnek mondta, hogy a sárospataki szellemi értékek visszakerültek Magyarországra. Ez annak köszönhető, tette hozzá, hogy gyökeresen megváltozott a két ország politikai viszonya. Az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy a világháború alatt Oroszország elveszítette kulturális értékeinek jelentős részét; ezért az orosz nép érti a sárospataki könyvek „elszármazásával” kapcsolatos veszteséget.

Méltatta az esemény jelentőségét Sólyom László köztársasági elnök is, s vázolta a sárospataki kollégium és könyvtár hányatott történetét. A múzeum dísztermében rendezett ceremónián ismert közéleti személyiségek vettek részt. Ott volt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, Göncz Árpád és Mádl Ferenc volt államfő, Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Farkas Bertalan űrhajós, továbbá a történelmi egyházak képviselői és a parlamenti pártok vezetői. Az ünnepség végén az orosz elnök Puskin-érmet adott át hét olyan magyar személynek, aki sokat tett a magyar-orosz kulturális kapcsolatok ápolásáért.

Vlagyimir Putyin elutazása előtt még egyszer találkozott Gyurcsány Ferenccel, s felkereste a Petőfi téren az ortodox egyház templomát.

Találkozás a pártokkal

Vlagyimir Putyin a könyvbemutató után a négy parlamenti párt vezetőjével mintegy félórás eszmecserét folytatott a Magyar Nemzeti Múzeum különtermében. A reggel.hu értesülései szerint az orosz elnök elégedetten nyilatkozott arról, hogy a választások küszöbén valamennyi magyar parlamenti párt támogatja a kapcsolatok és mindenekelőtt a gazdasági együttműködés fejlesztését.

Hiller István MSZP-elnök kiemelte az energiabiztonságáról folytatott egyeztetések fontosságát. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy túl kell jutni a 20. században egymásnak okozott sérelmeken, a két népnek közelednie kell egymáshoz, meg kell értenie egymást. Egyúttal azt kérte az orosz elnöktől, ha további magyar eredetű kincsekre bukkannak, cselekedjenek hasonlóan. Putyin ezzel kapcsolatban megjegyezte: sok orosz műkincs magángyűjteményekbe került, s Moszkvában szeretnék, ha ezek is hazakerülnének. Az államfő Dávid Ibolya kérdésére elmondta: ha meghívást kap, Oroszország feltétlenül képviseltetni fogja magát az 56-os emlékünnepségen. Leszögezte: „Oroszországnak semmi köze az akkori Szovjetunióhoz”. Orbán Viktor közölte: pártja nyitott és jó esélyeket lát az együttműködésre.

Hiller István MSZP-elnök kiemelte az energiabiztonságáról folytatott egyeztetések fontosságát. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy túl kell jutni a 20. században egymásnak okozott sérelmeken, a két népnek közelednie kell egymáshoz, meg kell értenie egymást. Egyúttal azt kérte az orosz elnöktől, ha további magyar eredetű kincsekre bukkannak, cselekedjenek hasonlóan. Putyin ezzel kapcsolatban megjegyezte: sok orosz műkincs magángyűjteményekbe került, s Moszkvában szeretnék, ha ezek is hazakerülnének. Az államfő Dávid Ibolya kérdésére elmondta: ha meghívást kap, Oroszország feltétlenül képviseltetni fogja magát az 56-os emlékünnepségen. Leszögezte: „Oroszországnak semmi köze az akkori Szovjetunióhoz”. Orbán Viktor közölte: pártja nyitott és jó esélyeket lát az együttműködésre. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!