Hírek

2006.01.28. 16:54

Hogyan vigyázzak kutyámra a zimankóban?

HÁZI KEDVENC Olvasónk félti imádott kutyáját a nagy hidegtől. Tanácsot kér, hogyan védheti meg az állatot a fagyos időben. A Rex Kutyaotthon Alapítványnak vannak jó ötletei.

BAMA

Ha kutyánkat a kertben tartjuk, a rövid szőrű ebnek nagyon fontos a fűtött helyiség – hangsúlyozták a Rex Kutyaotthon Alapítványnál. Ez lehet lakásban, garázsban, pincében. A kutyaház szigetelése életmentő lehet. Legjobb, ha két deszka közé hungarocellt rögzítünk, illetve pokróccal vagy szalmával kibéleljük az eblakást. A bejárat elé függesszünk szélfogót. A kölyök és idős kutyákra különösen vigyázzunk – gyengébb az immunrendszerük. Az állat kapjon jó minőségű, magas energiatartalmú táplálékot. Tálba adott vize ne fagyjon be.
A lakásban tartott kutyát sétáltatáskor lehetőleg öltöztessük kutyaruhába. A fürdetést halasszuk tavaszra, különben kedvencünk megfázhat. Amennyiben a kutya mégis beteg lesz, légzőszervi tünetek mutatkozhatnak (torokgyulladás, köhögés, orrfolyás). Ezek a kiválasztó szervrendszert érintő bajokkal (gyakori vizelés, ágyék- és vesetáji fájdalom) párosulhatnak. Ilyenkor keressük fel az állatorvost.
A tappancsok kirepedezését megelőzhetjük kutyacipővel. Ez a só marásától, a jégszilánkoktól egyaránt megvédi az eb lábát. Sétáltatás közben ne engedjük, hogy az állat havat egyen vagy jeget nyalogasson. Ez ugyanis torokgyulladást okozhat.
Kevesen tudják, hogy a vérszívók egész évben, tehát mínusz fokokban is életképesek. A kullancsok elleni védekezés és a bunda alapos átvizsgálása most sem maradhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!