Hírek

2006.02.06. 08:17

Hazaárulással vádolják Frundát

A nemzet fogalmáról szóló, az Európa Tanács által elfogadott ajánlása miatt hazaárulással vádolják Frunda György RMDSZ-politikust, ET-képviselőt a nemzetféltő román szélsőségesek.

BAMA

A nemzet fogalmáról szóló, Frunda György által kidolgozott és az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által elfogadott ajánlás miatt román össztűzbe került az RMDSZ-es ET-képviselő. A hangadó ismét a Nemzeti Kezdeményezés Pártját (PIN) vezető Cozmin Gusa, aki Frunda Gyögy szenátori mandátumának felfüggesztését kéri.

Frunda György szenátori tisztségének felfüggesztését kezdeményezi a Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) - jelentette be a hét végén Marosvásárhelyen Cosmin Gusa. A pártelnök elmondta azt is, hogy az 1989 után példa nélküli beadványt benyújtják az illetékes bíróságra. A Nemzeti Kezdeményezés Pártja elnökének felháborodását az váltotta ki, hogy az Európa Tanács (ET) nemrég olyan ajánlást fogadott el, amely elismeri a kulturális nemzet fogalmát, valamint a kulturális jogot, amely a kulturális autonómiához való jogot is szavatolja.

A Frunda György által készített 1735. számú ajánlás felszólítja az ET-tagállamokat, alkotmányaikban ne használják a nemzetállam kifejezést, ha területükön nemzeti kisebbségek élnek. Adrian Severin szociáldemokrata képviselő módosító indítványokat is vitt a szövegbe. A végeredményről azonban elmondta, "forradalmi és fontos szöveg Románia számára éppúgy, mint bármely olyan állam számára, amelynek nemzetrészei élnek a határain kívül".  (úmsz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!