Hírek

2006.02.23. 17:43

Haladékot kaptak a háziorvosok

Megegyezett a szaktárca és a Magyar Orvosi Kamara. Fellélegezhetnek a háziorvosok: március helyett szeptemberben kell csak elkezdeniük a nehezményezett tételes adatgyűjtést.

Dreissiger Ágnes

Hatalmas felháborodást váltott ki az érintettek körében, hogy egy tavaly decemberi kormányrendelet értelmében március elsejétől akarta bevezetni a kormány a háziorvosok tételes jelentési kötelezettséget. A doktorok több megyében egyenesen megtagadták az adatszolgáltatást. A rendelet szerint ugyanis az alapellátásban dolgozó orvosoknak tavasztól havonta részletes betegnyilvántartást kellett volna küldeniük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Ezt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra hivatkozva nehezményezte, hogy a jelentős adminisztrációs többletteher miatt vagy hosszabb ideig kellene várakozniuk a betegeknek, vagy kevesebb idő jutna rájuk. A kamara kezdeményezésére végül csütörtökön folytatott megbeszélést egymással a szaktárca és a MOK.

Éger István, az érdekvédelmi szervezet elnöke a reggel.hu kérdésére azt mondta: az adatszolgáltatás fontosságát a jobb betegellátás érdekében soha nem vitatták, nekik a bevezetés módszerével volt bajuk. „A március elsejei határidő sem lett volna korai, ha korábban ültek volna le egymással tárgyalni a felek. Ez azonban így eső után köpönyeg” – mondta az elnök, aki reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező hónapok érdemi munkával zajlanak majd: szerinte csak így lehet bevezetni ősztől a rendszert. „Átgondolt és jól működő informatikai rendszert kell kiépíteni a nyilvántartások elkészítéséhez úgy, hogy fejlesztik azokat a számítógépes programokat, amelyeket már most is használnak a háziorvosok” – mondta.

A kamara elnöke azt is világossá tette, hogy az ehhez szükséges plusz forrás előteremtésére is van javaslatuk: néhány hónappal ezelőtt az orvosokat a gyógyszerkassza „megfogása” érdekében arra próbálta ösztönözni a kormány, hogy ahol lehetőség van rá, olcsóbb gyógyszereket írjanak fel, különféle juttatások fejében. A kamara ezt a lépést akkor etikátlannak nevezte, s bár a rendeletet végül nem vezették be, Éger István szerint a költségvetésben a mai napig megtalálható az a 8,5 milliárd forint, amit erre a célra különítettek el. „Azt javasoltuk a szakmai szervezeteknek és a minisztériumnak is, hogy ezt az összeget a számítógép-park fejlesztésére fordítsák” – mondta az elnök, aki szerint a javaslat a szaktárca szimpátiáját is elnyerte. Rácz Jenő miniszter tegnap sajtótájékoztatón kifejtette, szeptemberig lesz idő a tartalmi kérdések megvitatására, esetleges jogszabály-változtatásra és gyakorlati felkészülésre is. Hozzátette: a határidő eltolásáról a kormánynak kell kimondania a végső szót, ő ezt csak javasolhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!