Hírek

2006.01.29. 14:41

Federer a bajnok

A svájci Roger Federer nyerte a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjét. Négy játszmában, 5:7, 7:5, 6:0, 6:2-re győzte le a ciprusi Markosz Bagdatiszt. A világelső sorozatban harmadik, pályafutását tekintve hetedik Grand Slam-győzelmét szerezte meg egyesben.

BAMA

2:2-ig mindkét  teniszező biztosan nyerte saját adogatójátékát. Ekkor azonban váratlanul - igaz Federer három komoly hibájának következtében - a ciprusi előnyhöz jutott. A világelsőt azonnal visszavette, amit elveszített. Ám 5:5-nél újra akadozni kezdett a korábban megbízható svájci "óraszerkezet", és a ciprusi, aki egyáltalán nem rettent meg a háló másik oldalán tornyosuló klasszistól, kíméletlenül kihasználta ellenfele hibáit: az első szettért adogathatott (6:5). Bagdatisz két játszmalabdához jutott és már az elsőt kihasználva, 43 perc alatt nyerte az első szettet. A folytatásban továbbra is Bagdatisz villogott, ám a bajnok kiegyenlített (2:2). 5:5-ig fej fej mellett küzdött a két játékos, majd Federer megnyerte a saját adogatását és kiegyenlített. A harmadik szettben már a "régi" Federer volt a pályán: szinte tetszése szerint nyerte a pontokat, a játékokat, majd 23 perc alatt már nála volt az előny. Bagdatisz ugyan mindent megpróbált, továbbra is lelkesen futott, visszaadott mindent, amire képes volt, a labdameneteket azonban többségében a svájci nyerte. A negyedik, egyben utolsó felvonásban a ciprusi már az elején elvesztette az adogatójátékát, ráadásul egy alkalommal a vádlijához kapott és leült egy kicsit pihenni a pályára. Azután mégis felállt és lelkesen folytatta a játékot, de ezúttal a lelkesedés már kevés volt (3:0). A pihenőnél bejött az orvos és megmasszírozta a lábát, de ez sem sokat segített rajta, Federer szinte akkor nyert pontot, amikor akart. Újabb 42 perc elteltével meccslabdához jutott, amelyet könyörtelenül ki is használt.

A trófeát az aréna névadója, Rod Laver adta át a könnyekig meghatódott svájci klasszisnak. Az ausztrál legenda pályafutása során 47 egyéni és 37 páros tornagyőzelmet aratott, az 1962-es és az 1969-es idényben mind a négy Grand Slam-viadalon a legjobbnak bizonyult.
Roger Federer (svájci, 1.)-Markosz Bagdatisz (ciprusi) 5:7, 7:5,  6:0, 6:2

Az Australian Open idei győztesei:

férfiak:
egyes: Roger Federer (Svájc)
páros: Bob Bryan, Mike Bryan (Egyesült Államok)

nők:
egyes: Amélie Mauresmo (Franciaország)
páros: Jen Ce, Cseng Csie (Yan Zi, Zheng Jie, Kína)
vegyespáros: Mahesh Bhupathi, Martina Hingis (India, Svájc)

juniorok:

fiúk:
egyes: Alexandre Sidorenko (Franciaország)
páros: Blazej Koniusz, Grzegorz Panfil (Lengyelország)

lányok:
egyes: Anasztaszja Pavljucsenkova (Oroszország)
páros: Sharon Fichman, Anasztaszja Pavljucsenkova (Kanada,  Oroszország)

A Grand Slam-viadalok történetében Pete Sampras büszkélkedhet a legtöbb végső sikerrel: a legendás amerikai teniszező 14 alkalommal diadalmaskodott. A 24 éves svájci Roger Federer, aki vasárnap megnyerte az Australian Opent, jelenleg hét sikernél tart.

Markosz Bagdatisz fáradtan, de elégedetten nyilatkozott az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének döntője után. A ciprusi játékos négy játszmában szenvedett vereséget a világelső svájci Roger Federertől. "Nagy álmom vált valóra a döntőbe jutással. Ezért dolgoztam éveken át" - mondta Bagdatisz. "Az első két szettben nagyon jól játszottam, utána elkezdtem azon gondolkozni, hogy esetleg megnyerhetem a meccset, ettől aztán elvesztettem a fonalat.  Elkövettem néhány apró hibát, Roger pedig könyörtelenül kihasználta a kínálkozó lehetőséget, agresszíven letámadott és nem engedte, hogy visszanyerjem a ritmusomat." Cipruson óriási ünneplést rendeztek. Bagdatisz kedvenc labdarúgócsapatának, az Apollon Limassolnak a stadionjában egy hatalmas kivetítőt állítottak fel, a lelátón tízezren szurkoltak a teniszezőnek. Az elveszített finálét követően több mint fél órás tűzijátékot rendeztek Bagdatisz tiszteletére.

"Nagyon megkönnyebbültem, amikor vége lett a mérkőzésnek. Másfél szettig komoly nehézségeim akadtak az adogatásaimmal. Mondtam is magamnak, ha így folytatom, biztosan kikapok. Egyszerűen lenyűgözött, ahogy játszott Markosz - kezdte értékelését Federer. - "Ebben a szakaszban talán egy kicsit passzív is voltam, ez persze nem von le semmit ellenfelem játékának értékéből. Aztán megéreztem, hogy már nincsenek tartalékai. A második játszma vége felé elkezdtem bejönni a hálóhoz, ez jó döntésnek bizonyult. Agresszívebben teniszeztem, aminek végül is meglett az eredménye. Engem tartottak az egyértelmű esélyesnek, éppen ezért sok vesztenivalóm volt, vélhetően ezért kezdtem annyira idegesen."

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!