Egyéb

2006.02.09. 00:00

Ezúttal valóban példát mutathatnak a franciák

A francia kormány újabb lépést tett azon tervének megvalósítása érdekében, hogy a zenék és filmek internetes cseréjét teljesen legálissá tegye. A francia kulturális miniszter, Renaud Donnedieu de Vabres ezekben a napokban állt a parlament kulturális és gazdasági bizottsága elé, hogy válaszoljon a képviselők témával kapcsolatos kérdéseire.

F. Z.

A projekt máris roppant módon aggasztja a zene- és filmipar cégeit. Ezzel Franciaország lenne az első olyan ország, ahol – néhány eurós havi díj megfizetése után – korlátlanul mehetne a fájlcserélés, a hang- és videótartalmak letöltése a kapcsolódó nettársak számítógépéről. A törvénytervezetet természetesen a francia fogyasztói csoportok teljes mellszéleséggel támogatják. Olyan óriáscégek támadják viszont, mint a Vivendi Universal, a világ legnagyobb lemezcége, a Universal Music tulajdonosa, amelynek részesedése van az NBC Universal film- és televíziós társaságban is. A francia filmes és zenei szervezetek is élesen bírálták a törvényt, amely megfogalmazásuk szerint meggyilkolja munkáikat. A francia kormány már decemberben intézkedést hozott volna, amely a kalózmásolatok terjesztőit jelentős – akár 300 ezer eurós – pénzbüntetéssel és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja. A képviselők később a tervezetet olyan kiegészítéssel látták el, amely licencdíj ellenében legalizálná a fájlcserélést.

A francia szavazás olyan időszakban történik, amikor világszerte egyre több médiacég perli a fájlcserélőket – sőt az USA legfelsőbb bírósága nyáron kimondta, hogy az ilyen tevékenységet lehetővé tevő szolgáltatók is felelősek az okozott kárért. Egyébként felmérések szerint a világ fejlettebb régióiban a kalózmásolatok aránya nem éri el az összforgalom 3 százalékát, Magyarországon ez az arány jelenleg 18 százalék. Jelentősen átalakult azonban az elmúlt három évben a hazai hanglemez-feketepiac: míg 1998-ban a főként Romániában gyártott hamis kazetták, illetve az ukrán és bolgár eredetű kalóz CD-k okoztak jelentős kárt a lemezkiadóknak, addig ma, a CD-írók elterjedése nyomán a felgyorsult digitális másolás jelenti a legfőbb bevételkiesést.

A történetnek természetesen más megközelítése is létezhet: egy friss felmérés szerint ugyanis az európai interne-tezők 15 százaléka használja rendszeresen a fájlcserélő hálózatokat zeneletöltésre, míg az online-zeneáruházakban mindössze 5 százalékuk vásárol. Pedig vannak szép számmal legális források, Európában is számos országban elérhető már az Apple iTunes zeneáruházának választéka, de az internetszolgáltatók közül is egyre többen kínálnak zeneletöltési lehetőséget. Magyarországon például a T-Online internetes zeneáruháza a napokban bővült ki a Sony BMG lemezkiadó ajánlatával, így már 230 ezer zeneszám közül válogathatnak a hazai felhasználók.

F. Z. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!