SÉTA

2010.05.30. 00:05

Hidak – térben és időben

Szerencsés vagyok: az Apácai Nevelési Központ Gimnázium diákjaként részt vehettem az iskolánk egyik EKF-projektjében. Szlovéniában jártunk.

Minárik Kristóf, ANK, Pécs

Ennek során iskolánkban fogadtunk Ptujból (Gimnazija Ptuj, Europa classe2) érkező diákokat, és a mi csoportunk is egy hetet tölthetett a Maribortól 25 km-re fekvő Ptujban.

Tudni kell Mariborról és Ptujról, hogy 2012-ben Európa Kulturális Fővárosa(i) lesznek - ez volt a közös munkánk alapja. Szerencsésen egymásra találtunk, hiszen mi bemutathattuk nekik az EKF Pécs nevezetességeit, belekóstolhattak abba, hogy milyen Pécsen az élet, milyen rendezvények, látnivalók, műemlékek tekinthetők meg városunkban, hogyan lehet egy ilyen rendezvénysorozatot megvalósítani. Projektünk a következő volt: Pécs városának bemutatása (műemlékek, múzeumok, templomok), a villányi borvidék és a mohácsi Busómúzeum meglátogatása. A műhelymunka során megkerestük a két város múltjának, jelenének, jövőjének közös vonásait: római modelleket, életmódot vizsgáltunk, demokráciát gyakoroltunk vita formájában, sőt, számítógépes- és fotóbemutatókat is tartottunk. Mindez vegyes csoportokban, német és angol nyelven zajlott.

Május 3. és 7. között a mi csapatunk látogatott el Ptujba, ahol a helyi gimnázium tanulói és szüleik nagyon nagy szeretettel fogadtak bennünket, sőt meg kell jegyeznem, ottlétünk a városban eseményszámba ment. A Vecer – a helyi napilap – is cikkezett a látogatásunkról. Elmentünk a ptuji városházára is, ahol megvendégelt bennünket dr. Stefan Celan polgármester úr, és röviden felvázolta EKF-projektjüket, valamint a lehetséges jövőbeli terveket. Ezek megbeszélése után átadtuk Pécs polgármesterének köszöntő levelét és ajándékát.

Természetesen bemutatták nekünk a város nevezetességeit: a várat, ahol a műhelymunkák voltak, a templomokat; a pokrajinski múzeumban láthattunk római kori építmények maradványait, illetve szobrokat, a kastélyban pedig a török korszakból fennmaradt festményeket. Sétáltunk az óvárosban, s így megismertünk egy patinás, nagy történelemmel rendelkező kisvárost. A hét hátramaradó részében elutaztunk Mariborba, ahol a rossz idő ellenére bejártuk a város kis utcácskáit, templomait, nevezetességeit. A Mariborban töltött nap után Szlovénia fővárosába, Ljubljanába kirándultunk, ahol ugyancsak sok időt töltöttünk sétával a hangulatos utcákon, tereken. Ellátogattunk a várba is, ahonnan csodálatos volt a kilátás. Ezután a magyar nagykövetségre mentünk, ahol a nagykövet úr, dr. Szent-Iványi István vendégszeretetét élvezhettük. Megmutatta a nagykövetség épületét, beszélgettünk vele a munkájáról, a külföldi kapcsolatokról és ezek építéséről. Még arra is szakított időt, hogy egy csoportképet készítsünk vele.

A nagykövetségen tett látogatás után a Bledi-tavat néztük meg. A tó egy jégkorszaki glecscser maradéka, a közepén egy kicsinyke sziget magasodik ki, rajta egy templommal, felette vár és a havas Alpok.

Felejthetetlen élmény volt ez az utazás. Örültem, hogy egy szomszédos országnak, Szlovéniának megismerhettük a kultúráját, és láthattuk ezt a csodálatos vidéket. Barátságokat kötöttünk, és már együtt tervezzük a következő évi projektmunkát.

Ez az utazás nem jöhetett volna létre dr. Gerald Hühner lektor és persze tanáraink, Gyurkó Andrea és Molnár Katalin tanárnő nélkül, akik lelkesen szervezték a programokat és bátorítottak minket a német és az angol nyelv gyakorlására. Köszönet nekik.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!