Sport

2007.02.05. 09:41

A napokban repül Amerikába a pécsi teniszező

Pécs | Az idei év nagy részét az Egyesült Államokban, egy teniszakadémián tölti a fiatal pécsi sportoló, Bíró Laura Zsófia, aki a napokban repül a tengerentúlra.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Bíró Laura Zsófia számára véget ér a tél, hiszen hamarosan Floridába utazik (fotó: Laufer L.)
[/caption]Bíró Laura Zsófiának, a PVTC fiatal teniszezőjének másfél hónapos őszi amerikai edzőtáborozása után szerződést ajánlottak a floridai Ken Flach Tennis Academyn. Ezt hosszas gondolkodás után el is fogadta, néhány napon belül repülőre ül, és szeptember elejéig az Egyesült Államokban készül.

– Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen edzőm, Sáros Zoltán mentálisan és fizikálisan is felkészített erre a hosszú „edzőtáborra” – mondta el lapunknak a fiatal teniszező.

A több hónapos kinntartózkodást az általunk megkérdezett szakemberek mindegyike szakmai szempontból roppant hasznosnak tartja. Az Egyesült Államokban ugyanis a teniszakadémiáknak nagy hagyománya van, a legtöbbjükben minőségi képzés folyik, több neves sportoló is itt kezdte pályafutását. Bíró Laura Zsófia programja még alakul, egyelőre annyi biztos, hogy márciusig négy versenyen indul.

– Alapvetően ez egy ösztöndíj, ők állják az étkezés, a szállás és az edzések költségeit. Nekünk az útiköltséget és a nevezési díjakat kell kifizetnünk. Természetesen ezek is komoly pénzek, ám ha Zsófi előre akar lépni, akkor most meg kell hozni ezeket az áldozatokat, hogy a későbbiekben megtérüljön a befektetés. Három éven keresztül Zsófi összes bevételének tíz százalékát át kell átutalnunk az akadémiának – tudtuk meg a versenyző szüleitől.

Sok bevételt nem várhat az amerikai fél, hiszen a pécsi sportoló egy évig még biztosan a juniorok között szerepel, és ebben a korosztályban nem pénzdíjasok a versenyek. Amint azonban elmúlt 18 éves, jöhetnek a komolyabb kihívások – és az anyagilag is vonzó megmérettetések. (Az ismertebb magyar teniszezők, mint például Kapros Anikó, Gubacsi Zsófia, Marosi Katalin ugyanígy élnek: járják a világot, és lehetőség szerint minél több pénzdíjas versenyen elindulnak. Egy átlagos viadalon elég egy-két kört menni, hogy az útiköltségre és a szállásra már meglegyen a fedezet.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!