Szertelen

2006.03.29. 10:53

Lappangó olajfolt

A szenvedélyek kertjében járva sajnos találkozunk olyan kis olajfoltokkal, amelyek előtt még az extrém sportokat kedvelő bátor turisták is megtorpannak egy pillanatra. A mai témánk a Hepatitis C.

Belány Viktória, szociálpedagógus

Sajnos nem csak ukrán szomszédainkról, hanem hazánkról is elmondható, hogy népegészségügyi szempontból problémát jelent a Hepatitis C vírussal fertőződött betegek ellátása. Mivel 1992 előtt a vérkészítményeket ebből a szempontból nem vizsgálták, a jelenleg kezelésben lévő egyének egy része transzfúzió (vérátömlesztés) vagy baleseti trauma következtében fertőződött. Az időben felismert pozitivitás interferon kezelésre jól reagál. A Hepatitis C fertőzés krónikus, hosszú lefolyású és az orvostudomány jelenlegi állása szerint védőoltással nem megelőzhető, gyógyíthatatlan betegség. Az esetek 60%-ában a 10-12 éves lappangási idő után krónikus májbetegség alakul ki, és bekövetkezhet a szervezet számára a méregtelenítés szempontjából oly fontos szervünk leépülése is.

Magas kockázati csoportot jelentenek a vérrel közvetlenül érintkező személyek, vagyis az egészségügyi dolgozók, a prostituáltak (ha nem használnak óvszert), a szexuális partnerüket gyakran váltogatók és az intravénás és intramuscularis (izomba injektáló) droghasználók.

Az ún. "ablak időszak", amikor a vírus még nem mutatható ki a vérből, kb. 6 hétig tart. Ezt követően az ÁNTSZ-ek víruslaborja egy egyszerű vérvételtől számítva 2-3 héten belül választ tud adni az aggódó kliensnek. A kezelés elég költséges, ezért a fertőzöttek úgynevezett Hepatitis Bizottság előtt kell, hogy megjelenjenek és bizonyítsák, ha nem is ártatlanságukat, de a kezelésük szükségességét. A szűrés nem anonim, beutaló és a kliens TAJ kártyája szükséges az ellátáshoz.

Mivel optimistának születtünk, ezért szerencsére elmondjuk, hogy az országban már számos helyen működik hepatológiai centrum, ahol szakszerű segítséget és kezelést kaphatnak azok a „turisták”, akik elcsúsztak a fent említett olajfolton.

A drogambulanciák, a szenvedélybetegek ellátására szakosodott egyéb ellátóhelyek és szolgáltatások, a családorvosi szolgálatok (háziorvosok) és a világháló informáltabb oldalai készséggel adnak felvilágosítást a szűrések időpontjáról és helyszínéről.

Szóval semmi pánik, kedves turisták, most, hogy a tél végre feladta, bátran menjünk mi is a levegőre és napozzunk, hogy a D vitamin termelődjön és szépüljünk mi is, akárcsak a természet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!