Egyéb

2014.06.05. 10:45

Tizennegyedszer is POSZT - Indul a színházfesztivál!

Ma kezdődik a 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó, tíz nap alatt (június 5–14.) 22 előadásban láthatók a versenydarabok, a kiegészítő fesztiválban pedig 200 program lesz a pécsi belváros harminc helyszínén.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Hogy mi a POSZT sikerének a titka? Nos, az ezredforduló előtt haldoklott az évad krémjét bemutató országos színházi találkozó, aztán Pécsett a versenyre rászerveztek egy külön fesztivált, ahol a színház minden eleme – a zenétől a díszleten át a művészekkel történő személyes találkozókig – ezernyi sajátosságát mutathatta be, s egy csapásra özönlöttek az emberek a pécsi Király utcába, hogy legalább közelről láthassák az ismert művészeket. A POSZT azóta töretlenül népszerű, s az idei érdekességekről kérdeztük Stenczer Bélát, a színházfesztivál igazgatóját.

– Huszti Péter lesz idén a díszvendég, ő nyitja meg ma délután a találkozót, önálló estet is ad, s lesz egy kiállítás az emlékezetes szerepeiből. Apropó kiállítás. Idén az az újdonság, hogy a Széchenyi téren 93 társulatnak az évadban bemutatott több mint négyszáz színházi előadásának plakátjaiból rendezünk be szabadtéri tárlatot. Emellett itt látható a hagyományos Látványtér, ahol az esztendő legjobb díszlet- és jelmeztervezőjét is díjazzák, megemlékezünk egy összeállítással a 100 éve született Mészáros Ágira, Lukács Margitra, és Tolnay Klárira, s további féltucat színházi tárgyú tárlat lesz. Színészek zenélnek az utcákon, szavalnak a tereken és a kávéházakban és jön egy újabb kuriózum, idén a cirkuszművészet is bemutatkozik a POSZT második felében, a 60. éves MACIVA a fővárosi nagycirkusz programjaiból hoz válogatást. Kiemelném azt is, hogy a fesztivál lényege: a szakma, a színészek és a közönség nyíltan vitatkozzon az aktuális színházi kérdésekről, miközben mindinkább elmélyül mindenki ebben a varázslatos világban. Ennek szellemében a találkozó felolvasószínházai, színművészetisek vizsgaelőadásai, színészzenekari koncertjei, összességében minden második program ingyenes. Az idei nagy vita pedig öt napon át a fiatalok színházra nevelése körül forog.

Karének és bor

Hogy a 14. POSZT-on fellép Udvaros Dorottya, vagy Jordán Tamás, az már nem igazán meglepetés. De azért akadnak még olyan újdonságok, amikre felkapja a fejét a publikum. Ilyen például, hogy a város szívében (Nick-udvar) este fél tízkor kórusok adnak ingyenes koncerteket. Olyan sem volt, hogy egy környékbeli település, Palkonya bekapcsolódjon a programba, itt az utolsó napon Csákányi Eszter ad önálló estet, és egy pohár bor is jár a jegy mellé. Részletes programok a POSZT weboldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!