Hírek

2006.01.12. 08:13

Megroppantja svájci frank a magyar hiteligénylőket

A decemberi 25 pontos bázispontemelés után újjabbra lehet számítani a svájci jegybanktól, ami hatással van a svájci alapú kölcsönök törlesztőrészleteire is: nőnek.

BAMA

Egy kamatlépés pedig további emelkedést hozhat - a lakossági hiteleken belül egyre nagyobb súllyal szereplő - svájcifrank-alapú hitelek törlesztőrészleteinél is. A bankok elsősorban a devizaalapú jelzáloghiteleikhez kínálnak kedvezményeket.

Kimondottan kedvező képet festenek a szakemberek 2006-ra a svájci gazdasági növekedés fellendülésével kapcsolatban, ám így tovább nőttek annak az esélyei is, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) tovább emelje az alapkamatot - áll a GlobalFX tegnap megjelent elemzésében.

A svájci jegybank legutóbb decemberben hajtott végre 25 bázispontos emelést, így az ott alkalmazott kamatsáv 0,5-1,5 százalékra változott. Az emelések kedvezőtlenül érintik a svájci frankban eladósodott magyarországi banki ügyfeleket, hiszen - némi csúszással bár - az emelkedő alapkamatszint megmutatkozik a törlesztőrészletekben is.

A hazai háztartások hitelein belül gyorsan növekvő súlyt képviselnek a devizaalapú kölcsönök: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a november végi 3726,3 milliárdos állományból csaknem 28 százalékot, több mint ezermilliárdot tesz ki ez a szegmens. A devizaalapú hiteleken belül viszont több mint 80 százalékot képviselnek a svájci frank alapon nyújtott konstrukciók, hiszen azokhoz az euróban nyilvántartott hitelekénél is kedvezőbb törlesztőrészletek tartoznak. (VG)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!