Bombabiztosan bizonytalan

2019.10.31. 22:50

A jövő (nem) kiszámítható

A mai információs zajban a hibás következtetések esélye is nő. Előrejelzés? Sosem volt ilyen kockázatos.

Egy michigani statisztikus szerint veszélyes, hogy a technológiára alapozva sokkal jobbnak hisszük magunkat a jövő előrejelzésében, mint amilyenek valójában vagyunk.

Nate Silver két dolgot szeret igazán: a baseballt és a politikát.

A nevéhez fűződő PECOTA rendszer tisztán matematikai alapon képes előrejelezni az amerikai baseball-liga játékosainak teljesítményét és karrierjük alakulását – írja a Mandiner. Az általa alapított FiveThirtyEight pedig minden ismert elemzőintézetnél pontosabban lövi be a tengerentúli választások eredményeit.

Sokat mond, hogy a Time már 2009-ben, harmincegy évesen a világ száz legfontosabb embere közé választotta.

Silver tézise, hogy a „big data” megjelenésével – naponta két és fél trillió bájt új információt állítunk elő –

hajlamosak vagyunk elhinni, hogy eljött a bombabiztos előrejelzések kora.

A tévedhetetlen jóslatokra alapozva üzleti és politikai döntések sokasága születik, pedig a kiindulópont tévedés. A világban zajló folyamatok növekvő összetettsége okán a predikció ma nehezebb, mint valaha.

A számokra nem igaz, hogy önmagukért beszélnek: az adatok nagy része zaj, amely eltérít a helyes következtetésekhez vezető útról. „Nemcsak az információ mennyisége nő, de a szakadék is aközött, amit valóban tudunk, és amiről csak azt hisszük, hogy tudjuk”.

A cikket teljes terjedelmében itt lehet olvasni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!