Digitália

2024.06.03. 17:55

A Tét Te vagy! – kampány indul az online sportfogadásokat kötő játékosok védelme érdekében (videó)

„A Tét Te vagy!” címmel figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampány indul a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a sportfogadásokat kötő játékosok védelme érdekében – közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) hétfőn az MTI-vel.

MW

Hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérleteznek

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stokkete

A tájékoztatás szerint a kampányt az SZTFH a Szerencsejáték Zrt.-vel (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) közösen indítja, tekintettel arra, hogy a csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérleteznek – elsődlegesen – pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a fogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva.

Az SZTFH közleményében arra hívták fel a figyelmet, hogy az olyan népszerű sportesemények, mint például a labdarúgó mérkőzések, különösen a nemzetközi bajnokságok, esetén nőhet az online csalások száma. A hamis jegyértékesítéstől kezdve, a személyes és banki adatok eltulajdonításáig rendkívül széles a skála, amellyel találkozni lehet

 – hangsúlyozták.

A tapasztalatok szerint a meccsek fokozott izgalma, a lelkes szurkolás elvonhatja a sportfogadók figyelmét, és könnyebben dőlhetnek be a tuti tippeknek, az álomszerű bónusz ajánlatoknak vagy a túl vonzó oddsoknak az esetleg még játékszervezői engedéllyel sem rendelkező oldalakon – tették hozzá.

„A Tét Te vagy!” kezdeményezés célja, hogy bemutassa a sportesemény esetében előforduló csalástípusokat, trendeket, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó információbiztonsági kockázatokat, emellett külön figyelmet fordítva a megelőzésre és a védekezésre is a kibertérben. A kampány résztvevői a közös fellépéssel kívánják felhívni a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására – írták.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb sportszervezetek és a nagyszabású sportesemények vonzzák a kiberbűnözőket

 – ismertették. Hozzáfűzték, hogy

a 2022-es FIFA-világbajnokság idején – szakértői becslések szerint – több mint 100 csaló domain adta ki magát a katari világbajnokság hivatalos weboldalaként, illetve 53 gyanús alkalmazást tiltottak ki a hatóságok a különféle online alkalmazásokból, ezeket pedig jellemzően reklám- és rosszindulatú programok letöltésére tervezték.

A csalási módszerek egyre kifinomultabbak

Mindezek mellett számos olyan csaló oldal vált ismertté, amelyek megkérdőjelezhető affiliate marketing (partnerprogram) vagy piramisjátékok terjesztésére működhettek. Sajnos egy-egy hízelgő mondat, ajánlat már elegendő lehet ahhoz, hogy a kiberbűnözők elérjék a céljukat, emellett a csalási kísérletek is egyre kifinomultabbak – figyelmeztet közleményében az SZTFH. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy legyen óvatos, hiszen – mint fogalmaztak – a biztonságtudatos jelenlét, a higgadtság és a körültekintő működés lesz a kulcs minden ilyen helyzetben.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a sportesemények esetében előforduló csalási trendekre, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó biztonsági kockázatokra, valamint, hogy hasznos ötletekkel segítse a kibertérből érkező támadások elleni védekezést – sorolták.

A kampányhoz csatlakozott szervezetek további kiemelt célja, hogy felhívja a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására is – áll a közleményben.

A sajtótájékoztatóról készült videó itt tekinthető meg:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!