Egyéb

2004.10.23. 01:18

Egészségesebb a tea, mint a kávé

Reggelente nehezen ébredek, és a munkahelyemen is gyakran elálmosodom. Nem tudom eldönteni, hogy teát vagy kávét igyak. Melyik az egészségesebb? Szabó Gábor, Vác

BAMA

Dr. Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa:
Egy adag átlagos erősségű kávéban 120–140 milligramm koffein található, egy csészényi teában 40 milligramm. Ezért a kávétól gyorsabban felélénkülünk, mint a teától. A magyar szokások szerint főzött kávé növeli a vérben a koleszterinszintet,  szaporább lesz a pulzus, emelkedik a vérnyomás. Teaivás után ezek a hatások enyhébbek. Szintén a tea javára írható, hogy kimutatták benne a flavonoidok jelenlétét, amelyek gátolják a daganatok burjánzását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!